Domáce liečivé sirupy

Foto: Unsplash / Garreth Paul

Naši predkovia vyrábali liečivé sirupy už od dávnych čias. Poznali suroviny na výrobu sirupov, aj ich liečivé účinky. Vlastnoručne vyrobené sirupy z byliniek boli bez chemikálií a obsahovali málo cukru.

Výhody bylinkových sirupov

Foto: Unsplash / Camille Brodard

Hlavný dôvod, prečo si vyrobiť vlastný sirup je, že pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Na výrobu bylinkových sirupov sú vhodné všetky bylinky, bobuľoviny, ovocie, koreniny, a dokonca aj niektoré bežné buriny, ako napríklad púpava a čakanka. Ako sladidlo môžeme použiť med, čo má antibakteriálny a upokojujúci účinok.

Základný sirup pre imunitu

Foto: Pixabay

Receptúra základného sirupu je veľmi jednoduchá. Potrebujeme bazu, zázvor, koreň echinacey a škoricovú kôru, ktoré varíme v takom množstve vody, aby boli zakryté asi hodinu. Potom pomocou gázy odvar precedíme, pridáme med podľa chuti a rozdelíme do sklenených fliaš a dáme do suchého dunstu. Po vychladnutí ich uložíme na chladnom a tmavom mieste.

SUCHÝ DUNST JE BIO SPÔSOB KONZERVÁCIE. JE TO STERILIZÁCIA BEZ CHÉMIE. HORÚCU ZAVÁRANINU ZALEJEME DO POHÁROV, ZAVIEČKUJEME, OBRÁTIME HORE DNOM A POZAKRYVAME DEKOU. TAKTO ZABALENÉ DO DEKY NECHÁME VYCHLADNÚŤ.

Sirup na bolesť hrdla a kašeľ

Tento sirup obsahuje koreň ibiša lekárskeho, sladké drievko, divozel, bazu, šípky a škoricu. V hrnci zmiešame všetky ingrediencie, pridáme vodu a pod pokrievkou na miernom ohni privedieme do varu. Varíme, kým sa voda nezredukuje na polovicu, potom precedíme. Do vzniknutej šťavy pridáme toľko medu, ktorý sa rovná polovici množstva odvaru. Rozdelíme do sklenených fliaš a necháme vychladnúť v suchom dunste.

Liečivý sirup z arónie

Foto: Pixabay

K príprave sirupu potrebujeme bobule arónie a bazy, koreň echinacey, šípky, klinčeky, škoricovú kôru, zázvor, pomarančovú kôru, vodu, jablčný ocot a med. Uvedené prísady okrem jablčného octu a medu dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme do varu pod pokrievkou, až kým sa voda nezredukuje na polovicu. Odvar precedíme, necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom pridáme med a jablčný ocot. Sirup, ktorý je účinný pri prechladnutí, pri chrípke nalejeme do sklenených fliaš.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET