A legszebb Loire-menti kastélyok – 2. rész

Lovagiatlan lovaggal és a Ponte Vecchio lemásolásával.

Fotó: Shutterstock

A Loire völgye elsősorban épített örökségével érdemelte ki az UNESCO világörökségi címet, amihez varázslatos hátteret ad a páratlanul szép természeti környezet. A folyó mentén felépített kastélyok és a mesterien kialakított kertek minden romantikus lelket ámulatba ejtenek. Sorozatunk első részében Amboise, Blois és Chambord kastélyait mutattuk be, utunk következő állomásai pedig Azay-le-Rideau, Chenonceau és Villandry.

Azay-le-Rideau

Fotó: Shutterstock

A Centre-Val de Loire régióban található Azay-le-Rideau városban már a 11. század végén is állt egy erőd, amelyet a kegyetlenkedéseiről elhíresült hűbérúr, Ridel d'Azay lovag építtetett.

Lovagi erényei valóban kétségesek lehettek, és túlfejlett egójáról tanúskodik az is, hogy a várost és a várat is saját magáról nevezte el.

A százéves háború során az erődöt aztán a földdel tették egyenlővé, és annak maradványain építették fel a mai kastélyt.

Azay-le-Rideau kastélya a francia reneszánsz egyik ékköve. A Loire egyik mellékfolyója, az Indre közepén lévő szigeten áll, és azt a benyomást kelti, mintha közvetlenül a vízből emelkedne ki. Méretei viszonylag szerények, így könnyű bejárni is. Egyik legérdekesebb része a lépcsőház, amely az ókori római diadalívekre emlékeztető portálon keresztül érhető el. A kastély júliusban és augusztusban esténként a „Songes et lumières” – Álmok és fények – csodálatos előadásának színhelye.

Chenonceau

www.youtube.com

Loire, France: Château de Chenonceau

Párizstól 240 kilométerre délnyugatra, a Cher és a Loire folyók találkozásánál fekszik Chenonceau, a francia kastélyok egyik legszebbike. Az 1513-1521 között épült kastélyt egy normandiai adószedő, Thomas Bohier megbízásából egy ismeretlen építész tervezte. Az ötletet minden bizonnyal a firenzei Ponte Vecchio adta, ugyanis a kastély egy íves hídra épült. Érdekesség, hogy a tulajdonosai gyakran nők voltak, ezért a „Nők kastélyának”, illetve a „Hat dáma kastélyának” is nevezik. Az ékszerdoboznak is beillő kastély megjelenésére Medici Katalin királyné volt a legnagyobb hatással, aki 1556-1559-ben további hídívekkel bővíttette ki. Chenonceau ekkor élte a fénykorát, a francia arisztokrácia kedvelt találkozóhelye volt, ahol hatalmas bálokat rendeztek. Jelenleg a kastély magántulajdonban van, de látogatható.

Villandry

Fotó: dhvstockphoto / Shutterstock

A Tours-tól 15 kilométerre nyugatra, a Loire partján található Villandry kastélyát Jean le Breton, I. Ferenc király pénzügyminisztere 1532-ben szerezte meg, majd építtette reneszánsz stílusban. Leginkább káprázatosan szép kertjeiről híres, amelyek a tökéletes harmóniát testesítik meg. A völgy terepviszonyai lehetővé tették egy háromteraszos kertrendszer kialakítását, amely pazar környezetet varázsol az egyébként is rendkívül elegáns kastély köré.

A kastély mai kinézete dr. Joachim Carvallo nevéhez fűződik, aki 1906-ban vásárolta meg. A leromlott állapotú épületet száz kőfaragóval hozatta rendbe, precízen ügyelve a reneszánsz megjelenés helyreállítására. Több éves munka után a kerteket is felújították, és 1920-ban megnyitották a nagyközönség előtt. A felső teraszon található a Víz kertje és a Nap kertje, a középső szinten egy csodás díszkert, reneszánsz labirintus és gyógynövénykert kapott helyet, az alsó szinten pedig egy festői igényességgel kialakított konyhakertben sétálhatunk. A sövények teljes hossza hozzávetőleg 52 km, évente 250.000 virág- és zöldségpalántát ültetnek ki, a gyomlálás pedig teljes mértékben kézzel történik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET