Ha legközelebb Londonban járunk, ezt a gyönyörű kis falut se hagyjuk ki

Vonattal könnyen megközelíthető az idilli szépségű település.

North York Moors National Park

London évek óta az egyik legolcsóbban megközelíthető célpontnak számít, februárban például 30 euró körül is találunk már retúr repjegyet Pozsonyból. Az Egyesült Királyságban azonban rengeteg látnivaló van a fővároson kívül is – ezek közül mutatunk be egy kevésbé ismert, eldugott falut, ami vonattal könnyedén elérhető.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban még mindig London, Edinburgh és Glasgow a legnépszerűbb desztinációk az utazók körében, egyre többen választják az Angliában található több száz, festői szépségű falu vagy kisváros valamelyikét. A gyönyörű Thirsk is ebbe a kategóriába tartozik – a kis falu az Express szerint jelenleg Anglia egyik legélhetőbb helye.

www.instagram.com

Az Észak-Yorkshire-ben található, csupán ötezer lakosú, békés település, bár nincs kimondottan közel Londonhoz, nagyon kényelmesen megközelíthető onnan. Thirsk az East Coast Main Line nevű, a fővárossal direkt összeköttetésben álló vasútvonal mentén fekszik, így a 300 kilométeres távolság kevesebb mint három óra alatt megtehető.

A vonatra a közismerten drága angliai tömegközlekedéshez mérten egészen kedvező áron, akár már 15 euróért is felszállhatunk.

Thirsk elsősorban középkori piacteréről ismert a látogatók körében. A mai napig működő vásárt kisebb szünetekkel 1145 óta minden hétfőn és szombaton megtartják – a macskakövön felállított standoknál friss, helyi termékeket kínálnak a barátságos, hozzáértő árusok.

www.instagram.com

A település már időszámításunk előtt 600 körül is lakott volt, ennek megfelelően rengeteg történelmi jelentőségű épülettel találkozhatunk, miközben az utcáin bolyongunk – ezek közül a legmonumentálisabb a St. Mary’s Church, amely a 15. századból maradt fenn.

Az épületek történelmi értéke sokszor kulturális fontossággal is párosul: Thirskben található például az Egyesült Királyság legrégebb óta folyamatosan működő mozija, a Ritz Cinema, ahol 1912 óta vetítik a filmeket.

www.instagram.com

A falu emellett James Herriot világhírű író otthonául is szolgált, mi több, az alkotó Thirskről mintázta a könyveiben szereplő, Darrowby nevű fiktív várost. Az 1995-ben elhunyt szerző életének és munkásságának a házában kialakított The World of James Herriot nevű múzeum állít emléket.

Fotó: Shutterstock

North York Moors Nemzeti Park

A kompakt mérete miatt könnyen besétálható falu ideális választás egy egynapos kiruccanásra, ha azonban több időt töltenénk el itt, érdemes körülnézni a környező településeken is. Ha időnk engedi, látogassunk el York múzeumokkal és galériákkal teli, történelmi városába. Ha pedig inkább a természetbe vágynánk, keressük fel a North York Moors Nemzeti Parkot, ami lenyűgöző tájaival rengeteg lehetőséget nyújt túrázásra, kerékpározásra és vadon élő állatok megfigyelésére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET