Szlovákia lóhátról nézve

Egy arab közmondás szerint a világ a nyeregből nézve a legszebb. Szlovákiában is számtalan helyen kóstolhatunk bele a lovaglás örömeibe.

Fotó: 123RF

Kezdőként és profiként is megtaláljuk a hozzánk illő helyet a szlovák lovardákban, ahol nemcsak a nyeregben maradásra tanítanak meg, hanem arra is, hogyan ápoljuk a lovat a mozgás előtt és után, vagy épp arra, hogyan teremtsünk kapcsolatot a többmázsás zsákmányállattal.

Fotó:123RF

Egy vágtató ló nyergében feszíteni egyszerűnek tűnik, pedig egyáltalán nem az! A lovaglás az egyik legnehezebb és legveszélyesebb sport, melyben a lovasnak teljes mértékben egy hullámhosszra kell kerülnie egy roppant erős, hozzávetőleg fél tonnás állattal. Ha nincs meg az összhang, a ló ledobhatja és akár meg is ölheti a lovasát.

Ha azonban megvan bennünk a kitartás és türelem, a lovaglás különleges kikapcsolódást nyújt gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Fejleszti az ügyességet, és olyan izmokat is átmozgat, amelyek létezéséről korábban nem is tudtunk, legyen szó akár a karunkról, a lábunkról, de leginkább a hátunkról. Ez a sport egyúttal az életre is nevel, az embert felelősségvállalásra tanítja. A lovaglás személyiségfejlődésünket is befolyásolja, ha ugyanis nem tiszteljük a lovat, a ló sem fog tisztelni bennünket, ha azonban megtanulunk kommunikálni vele, egész életre szóló barátságot köthetünk az állattal.

Szlovákiában számtalan – kezdőket vagy a lovaglással csak próbálkozókat is fogadó – ranch és lovasklub található. Több száz különböző természetű lófajtából válogathatunk, sőt még a lovaglóstílust is megválaszthatjuk.

Hipocentrum Vinné

Fotó: travelguide.sk

A Nagymihályi járásban található Vinna (Vinné) községben a kezdőket és a gyakorlottabb ügyfeleket is szívesen látják, két lovardában szakavatott oktató foglalkozik a lovasokkal. Esti lovaglásra vagy akár több napos túrára is lehetőséget biztosítanak. A kezdőknek legalább hét foglalkozáson kell részt venniük.

Rozálka egészségközpont

Fotó: 123RF

Ez a modern központ a Pozsonytól hozzávetőleg 20 kilométerre fekvő Bazin határában található. Mivel rendszeresen ad otthont hazai és nemzetközi lovasversenyeknek, egy – a nagyközönség előtt is nyitva álló – háromcsillagos szálloda is a vendégek rendelkezésére áll. A komplexumnak saját lovaglóiskolája van, és gyerektáborokat is szerveznek, melyekben a résztvevők a lovak gondozásának mikéntjét is megtanulhatják.

Arany Hucul Lovasklub

Fotó: 123RF

A dunai ártéri erdők varázslatos hangulata lóhátról még csodálatosabb. A szívós és nyugodt, így a tereplovagláshoz ideális hucul lovak tenyésztésével foglalkozó Arany Hucul Polgári Társulás több mint tíz éve tart lovasoktatást gyerekeknek és felnőtteknek, ezenkívül agroturisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak. Csallóközaranyos környékét keresztül-kasul bejárva az egyik utolsó nagy, több mint 250 ha kiterjedésű Nagy Léli-szigetnek a szépségeivel is megismerhet a látogató.

Masarykov dvor lovasközpont

Fotó: travelguide.sk

A Gyetvai járásban fekvő Végles (Vígľaš) község Pstruša településrészében található lovasközpontban a rekreációs lovaglás mellett a lovaglás gyógyító hatásait kiaknázó hippoterápiára is van lehetőség. Fedett lovardában és a környező természetben is lovagolhatunk. A kevésbé jártasak lovaglóiskolában sajátíthatják el a szükséges ismereteket. A szállóvendégeket egy stílusos panzió várja, de nem hiányozhat a szauna és a pezsgőfürdő sem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET