Skibusy: za lyžovačkou do Tatier ekologickejšie

Vydať sa v zime na hory, to chce veľký kufor v aute. Lyžiarska výstroj zaberie nemálo miesta. Pridajte k tomu teplé oblečenie, sánky či klzáky pre deti a všetko potrebné na zimnú dovolenku a hneď máte plno. Keď raz zaparkujete v stredisku, ideálne je nemusieť autom každý deň pendlovať medzi ubytovaním a svahmi, zabíjajúc čas hľadaním nedostatkového pakovacieho miesta. Aj preto sa v Tatrách osvedčili skibusy, ktoré vás okrem svahov privedú aj k horúcej, uvoľňujúcej, termálnej vode.

Foto: Visit Liptov

Skibusy sú šikovný spôsob, ako nárazovo dostať do strediska s málo parkovacími miestami veľa lyžiarov. Okrem toho, že nezažijete zápchy a neblúdite po platených parkoviskách hľadajúc miesto pre svoje auto, je to aj oveľa ekologickejšie. Medzi ďalšie výhody patrí možnosť dať si po vymrznutí na svahu dobré bombardino, či zadarmo sa po lyžovačke odviezť k teplým termálnym prameňom.

Vysoké Tatry – Štrbské Pleso

Foto: Región Tatry

V najmenších veľhorách sveta sa k lyžiarskym svahom dopravíte siedmimi autobusovými linkami SKI & AQUA BUS. Premávajú vždy od 8:00 do 16:30 a kým v Tatranskej Lomnici budú v dennej prevádzke do 13. marca 2022, na Štrbskom Plese s nimi počítajú až do 19. apríla.

  • Linka 1a: Štrbské pleso, centrálne parkovisko – parkovisko LLD Helios – lyžiarske stredisko
  • Linka 1b: Penzión Pleso – zastávka nad penziónom Litvor – Ubytovňa SHB – Hotel Patria**** – lyžiarske stredisko

Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica

Foto: Región Tatry

  • Linka 2: Tatranské Zruby – Nový Smokovec – Starý Smokovec – Horný Smokovec – Tatranská Lesná – Tatranská Lomnica, lyžiarske stredisko a späť (linka však nepremáva do februára 2022)
  • Linka 3: Poprad, Aquacity – Poprad, centrum – Veľký Slavkov – Nová Lesná – Dolný Smokovec – Tatranská Lomnica 1x doobeda a 1x poobede
  • Linka 4: Poprad, Aquacity – Veľká Lomnica – Stará Lesná – Tatranská Lomnica, lyžiarske stredisko a späť – 1x doobeda a 1x poobede
  • Linka 5: Poprad, AquaCity – Starý Smokovec – Tatranská Lomnica – Stará Lesná – Veľká Lomnica – Poprad, AquaCity –1x okruh poobede
  • Linka 7: Lyžiarske stredisko – Aplend Penzión Beatrice – Vila Zea – železničná stanica – Kremenec-Ubytovňa 1.máj, parkovisko pri futbalovom ihrisku- Hotel Sorea Hutník – autobusová stanica-lyžiarske stredisko

Liptov – Jasná

Foto: Visit Liptov

Ani na Liptove nechýbajú bezplatné SKI & AQUA BUSy, ktoré budú premávať už po desiaty rok a to rovnako ako v Tatranskej Lomnici, do 13. marca 2022. Celkovo je v prevádzke päť liniek, pričom štyri z nich smerujú cez Demänovskú dolinu až po Bielu Púť v Jasnej a jedna uľahčuje prístup z Ružomberka na Malinô Brdo.

TRASA A vedie zo železničnej stanice v Liptovskom Mikuláši, pričom každé ráno vyrazia tri spoje medzi siedmou a ôsmou hodinou ráno. Štyri poobedňajšie spoje sa vracajú na túto železničnú a autobusovú stanicu medzi štvrtou a pol šiestou popoludní. Ostatné spoje na tejto trase jazdia behom dňa na skrátenej linke, ktorá jazdí z obce Demänová: buď z Rázcestia, alebo miestnej časti Mlynisko.

TRASA B sú dva ranné spoje a jeden poobedný zo severného brehu Liptovskej Mary, z Liptovského Trnovca. Ostatné spoje tejto trasy jazdia na skrátenej linke z Holiday Village pri Aquaparku Tatralandia a tiež zo stanice v Liptovskom Mikuláši.

TRASA C, to sú dva denné spoje, ktoré ráno vyrážajú z Jánskej doliny od Hotela Alexandria, aby po siedmich zastávkach v obci Liptovský Ján smerovali do Jasnej.

TRASU D tvorí jediný spoj denne, ktorý o ôsmej ráno vyráža z Kúpeľov Lúčky cez Liptovskú Teplú, Bešeňovú a tunajší termálny park do Jasnej, aby sa o 15-tej hodine vybral s unavenými lyžiarmi na spiatočnú cestu.

V Jasnej nasadili tento rok aj sezónnu novinku. Od lokality Rybníky k hotelu Grand Jasná premáva podľa osobitého grafikonu elektrický skibus. Dopoludnia aj popoludní absolvuje štyri jazdy a ak sa osvedčí, mal by sa tento spôsob prepravy stať pilierom ekologickej dopravy v jednej z najkrajších a najobľúbenejších slovenských dolín.

Liptov – Malino Brdo

Foto: Visit Liptov

TRASA E je poslednou liptovskou trasou a smeruje do druhého najväčšieho lyžiarskeho rezortu v regióne – na Malino Brdo. Dvadsať spojov denne spája Hotel Áčko v meste Ružomberok s lokalitou Hrabovo – začiatočnou stanicou strediska Malinô Brdo.

AMI MÉG ÉRDEKELHET