ÚSPORNÁ LYŽOVAČKA VO FRANCÚZSKU

Lyžovačka vo Francúzsku nie je lacný špás. Inšpirujte sa našimi tipmi na skipasy, lyžiarske trate a destinácie, ktoré zmenia zimné aktivity v krajine galského kohúta na dostupné dobrodružstvo.

Foto: Shutterstock

Najpopulárnejšia lyžiarska oblasť v Európe – Alpy, začala vznikať približne pred 130 miliónmi rokov, keď na Zemi žili dinosaury a superkontinent Pangea bol v enormnom pohybe. Zhruba pätina pohoria, dlhého 1200 kilometrov, sa tiahne cez Francúzsko. Impozantné horstvo sa dodnes mení a jeho výška sa každoročne posúva o milimeter.

Z geologického hľadiska patrí medzi mladé pohoria. Pýši sa aj hlbokými, strmými údoliami, ktoré sa v dôsledku postupnej erózie stávajú dostupné aj pre začínajúcich lyžiarov. Čakať, kým sa alpské zjazdovky zmenia na mierne svahy, sa však neoplatí. Hrozí totiž, že vtedy už nebude na Zemi ani stopy nielen po snehu, ale možno ani po človeku. Využite naše tipy a užite si jedinečné lyžiarske dobrodružstvo, kým je ešte na svahoch dostatok prírodnej snehovej pokrývky.

DRAHŠIE SKIPASY

Foto: Megeve Tourisme

Medzi vyhľadávané lyžiarske destinácie patrí areál Megeve, ktorý sa nachádza pri horskom masíve Mont Blanc. Stredisko ponúka zjazdovky rozličnej náročnosti so 111 lanovkami. Kým v roku 2019 stála klasická šesťdňová permanentka pre dospelých 250 eur, v tohtoročnej sezóne vyjde na 277 eur. Ak si ju však zakúpite online aspoň desať dní vopred, namiesto šiestich dní zaplatíte iba za päť, čo zodpovedá cenovke 247 eur. Ak však zvolíte päťdňovú permanentku, zaplatíte rovnakú sumu, pretože zľava sa na ňu nevzťahuje. Príklad z lyžiarskeho strediska Megeve, kde skipasy zdraželi za posledné štyri roky o vyše desať percent, je dôkazom, že sa oplatí informovať v predstihu. Štvorčlenná rodina tak môže iba na lyžiarskych permanentkách ušetriť desiatky eur.

AKO UŠETRIŤ

Foto: Pixabay

Celkový počet zjazdoviek vo Francúzsku prevyšuje magickú hranicu 250. Keď si k tomu prirátate bohatú ponuku permanentiek, dostanete sa k obrovskému množstvu kombinácií. Väčšina ľudí volí skôr veľké lyžiarske strediská, ktoré sú však drahšie. Treba si tiež uvedomiť, že iba máloktorý lyžiar využije za päť či šesť dní naplno všetky zjazdovky v celkovej dĺžke dvesto až štyristo kilometrov. Ak si vopred ujasníte, čo vám vyhovuje najviac, napríklad vyššie položené stredisko s náročnejšími zjazdovkami a istotou snehu, môžete výrazne znížiť náklady. Prvou zásadou, ktorú sme už spomenuli, je, že skipasy treba nakupovať v predstihu a online. Čoraz viac stredísk ponúka v prípade nákupu cez internet zaujímavé zľavy, nezriedka môžete ušetriť aj výšku celodenného vstupného. Platí pritom, že v hlavnej sezóne sú permanentky aj ubytovacie služby najdrahšie. Na výške cien sa podpisuje aj istota snehovej pokrývky a návštevnosť daného strediska v predchádzajúcich rokoch. Nemalé úspory môže priniesť aj to, keď zvolíte organizovaný zájazd. Skôr ako vyrazíte na lyžiarske svahy (nielen) francúzskych Álp, mali by ste si ujasniť priority. To znamená zodpovedať nasledovné otázky: Vystačíte si s kratšou zjazdovkou? Máte čas aj mimo hlavnej sezóny? Neprekáža vám vzdialenejšie ubytovanie? Ste ochotní podeliť sa o apartmán s ďalšími ľuďmi?

ORGANIZOVANÉ ZÁJAZDY

Foto: unsplash

Ak si zvolíte organizovaný zájazd, ušetríte čas i peniaze. Organizátori si vopred rezervujú ubytovacie kapacity, na skipasy dokážu zabezpečiť skupinové a early bird zľavy. Navyše, často sú schopní vyjednať výhodnejšie podmienky aj so samotnými prevádzkovateľmi zjazdoviek. Zabudnite pritom na autobus, náročnejší môžu využiť leteckú dopravu a v ponuke je aj individuálna doprava. Skupinové zájazdy bývajú cenovo dostupnejšie najmä vtedy, keď ide o dospelých. Rodinné zľavy či nižšie ceny pre deti nie sú príliš rozšírené.

Napríklad cena za autobusový zájazd, ubytovanie na sedem nocí v apartmáne a šesťdňový skipas na stokilometrový komplex zjazdoviek Les Orres vyjde celkovo na 358 eur. K tomu síce treba prirátať ďalšie poplatky, aj tak sa však zmestíte do štyroch stoviek na osobu. Cena za troj- či sedemročné dieťa je totožná, hoci detské skipasy zakúpené osobitne by stáli menej.

Pri cestovných výdavkoch musíte zvážiť, čo je pre vás prvoradé. Pri autobusovom zájazde zaplatíte za dopravu 80 eur. V porovnaní s automobilovou dopravou ide o výhodnejšie riešenie, a to aj v prípade cestovania vo dvojici, nehovoriac o tom, že nemusíte stráviť za volantom takmer celý deň. Pri cestovaní štyroch a viacerých osôb je lepšie si zvoliť vlastné auto. Zhrnuté a spočítané: ak sa na lyžovačku vyberie skupina dospelých, organizovaný zájazd a väčší apartmán vychádza lacnejšie, ako keby sa rozhodli sami hľadať najvýhodnejšiu ponuku.

LUXUS AJ EKOLÓGIA: VYBERIE SI KAŽDÝ

Čím skôr sa rozhodnete pre konkrétny termín a destináciu, tým lepšie. Vo východnej časti Francúzska si môžete vybrať zo 16 väčších stredísk. Nájdete medzi nimi vysokohorské zjazdovky aj miernejšie svahy vhodné aj pre deti či začiatočníkov, strediská bez automobilovej dopravy i luxusné zariadenia. Stanovenie presných kritérií má výrazný vplyv na cenu skipasu a ubytovania.

AMI MÉG ÉRDEKELHET