Na lyže, na výlety aj do termálnej vody: Oravice

Slovensko sa nemôže porovnávať so stovkami kilometrov zjazdoviek v Alpách či v Dolomitoch. Zato však môžeme ponúknuť dokonalú kombináciu pohybu v zime a mraze a hrejivého, relaxačného a liečivého tepla v termálnych prameňoch. Okrem Liptova a Tatier to môžete zažiť aj na Orave – stačí si vyhľadať obec s názvom Oravice.

Foto: Meander thermal & ski resort Oravice

Oravice ležia na samom severnom okraji Slovenska, 23 kilometrov od Tvrdošína a 12 kilometrov od lyžiarskych stredísk Západných Tatier. Pre mnohých sú vítanou skratkou na ceste do poľského Zakopaného, no za každého počasia tu zastavujú ľudia, aby pookriali v miestnej termálnej vode. A v zime k tomu za priaznivých podmienok vykladajú z auta lyže, lebo z bazénov je vidieť priamo na zjazdovku.

Kam na lyže a výlety v Oraviciach

Ešte kým sa zohrejeme, poďte trochu vymrznúť. Pri priaznivých podmienkach totiž Oravice ponúkajú päť vlekov a sedačkových lanoviek a osem zjazdoviek pre milovníkov lyžovania. Pre najmenších je v oddelenej dolnej časti zábavný areál, doplnený zjazdom pre milovníkov tubingu. Ak máte vyššie nároky, na lyžiarske stredisko Janovky v Zuberci je to len 13 kilometrov a na Roháče-Spálenú 22.

Výlety do okolia sú pestré. Od náučného chodníka priamo v obci s pätnásť- aj trojkilometrovou trasou, cez pokojné Múzeum oravskej dediny, až po rušné poľské Zakopané, vzdialené len 30 kilometrov od Oravíc.

Jediná geotermálna voda na Orave

Foto: Meander thermal & ski resort Oravice

Keď nazrieme do hĺbky Zeme, zistíme, že vrt ide 1 611 metrov hlboko do dolomitového podložia, odkiaľ vyviera 58-stupňová voda. Pre predstavu je to asi tak hlboko, ako vysoko sa týči hora nad Oravicami – Osobitá. Voda ochladená na 28 – 38 stupňov Celzia spĺňa parametre liečivej vody. Obsahuje horčík, hydrogénuhličitany, lítium, mangán, sírany, vápnik a vysoký obsah železa. Pomáha najmä s močovými cestami a pri problémoch s obličkami, no potvrdené sú aj jej blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo. V lete to oceňujú unavené nohy turistov, v zime lyžiarov.

Vodu môžete využiť dvomi spôsobmi, nenechajte sa preto zmiasť. Ak hľadáte štandardný akvapark s reštauráciami, krytými bazénmi, vlnobitím, perličkovými kúpeľmi, toboganmi a detskými atrakciami, vstúpte cez Meander Park. Trojhodinový vstup na dospelého vyjde na 26 eur, deti nad 10 rokov a seniorov na 22 eur a deti do desiatich rokov majú vstup zadarmo.

Druhou možnosťou je termálne kúpalisko, ktoré je v bezprostrednom susedstve akvaparku, čo môže vyvolávať pocit, že ide o jedno zariadenie. V termálnom kúpalisku máte len 2 nekryté bazény s termálnou vodou s teplotou 36 až 41°C, čiže ako stvorené pre tých, ktorí si chcú len posedieť a zrelaxovať v horúcej vode. Menej atrakcií sa rovná lacnejšiemu vstupnému. Dospelí zaplatia len 7 eur a deti do 15 rokov len tri eurá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET