Objavte macedónske mesto Skopje

Mesto odjakživa ležiace na križovatke obchodných ciest. Nádych Orientu i Balkánu. Historické i moderné. Multikultúrne a multináboženské. Pri meste ako je Skopje je ťažké vymenovať pamiatky na počkanie. Mesto ako je Skopje treba zažiť na vlastnej koži.

Foto: Shutterstock


#Rozmanitosť

Foto: Macedonia Timeless

Je asi najdôležitejším argumentom, prečo navštíviť toto mesto. Zmes kultúr, náboženstiev, tradícií, i komplikovanej histórie z neho robí rozmanité a tolerantné miesto. Každá z mixu kresťanskej a islamskej kultúry sa v tomto meste snažila roky prejaviť sa a práve táto kultúrna zmes tu vytvára živú a pestrú spoločnosť. Pri rannej prechádzke popri kaviarňach stretnete napríklad ľudí hrajúcich šach. Keď sa zvečerí, Skopje opäť ožíva, miestnych nájdete v reštauráciách a neskôr zamieria na pohárik do barov, hudobných klubov, z ktorých mnohé sú otvorené až do svitania.

#História

Foto: Exploring Macedonia

Nás zavedie späť do obdobia 4000 rokov pred Kristom. Od svojho založenia bolo mesto obsadené mnohými národmi. To dokazuje množstvo byzantských kostolov a kláštorov v okolí mesta, niekoľko románskych lokalít, napríklad ako je Scupi či skopský Akvadukt. Najvýraznejšiu stopu ale v meste zanechali Turci, ktorí Macedónsku vládli stovky rokov a vybudovali tu množstvo mešít ale i iných dôležitých budov.

#SochySochySochy

Foto: Exploring Macedonia

V meste je ich viac než 280. Medzi najznámejšie sa radí Alexander Veľký – Macedónsky – postava všetkým známa z kníh dejepisu. Hoci Gréci tvrdia, že Alexander patrí práve im, štrnásť metrov vysoká socha s názvom „Bojovník na koni“ na týči práve v Skopje.

#Pamätný dom matky Terezy

Foto: NI Memorial house of Mother Tereza

Niet snáď známejšej osobnosti 20.storočia, ktorá sa narodila v tomto meste. Rodný dom Matky Terezy stál pôvodne v blízkosti Macedónskeho námestia, počas ničivého zemetrasenia v roku 1963 sa však úplne rozpadol. Dnes sa Pamätný dom Matky Terezy, v ktorom je vystavená expozícia osobných vecí z jej života nachádza pozdĺž Macedónskej ulice. Toto miesto nie je náhodne vybrané. Je to miesto, kde kedysi stál starý katolícky kostol, v ktorom bola Matka Tereza pokrstená jeden deň po jej narodení.

#Starý bazár

Foto: Macedonia Timeless

Táto stará obchodná štvrť, ktorá bola založená ešte v 12.storočí. Nachádza sa na východnej strane Kamenného mosta, len kúsok od hlavného námestia. Je jedným najväčších a najstarších bazárov na Balkáne a ponúka kus histórie v priamom prenose. Nájdete tu reštaurácie kaviarne a obchody s rozličným i orientálnym tovarom, ale i hamam – kúpele podľa vzoru osmanských Turkov. V roku 2008 bol bazár vyhlásený sa kultúrnu pamiatku mimoriadneho významu.

#Kuchyňa

Foto: Macedonia Timeless

Typické macedónske jedlo tavče gravče.

By sa dala charakterizovať ako kombinácia prvkov Balkánu, Stredomoria, i tradičnej kuchyne Stredného východu. Vďaka teplému podnebiu poskytujúcemu skvelé podmienky pre rast rôznych druhov zeleniny, ovocia či byliniek, spolu s kvalitnými tradičnými mliečnymi výrobkami či vínami plnej chuti je isté, že Skopje o svojich kvalitách presvedčí i gurmánov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET