Több településen rendkívüli helyzetet hirdettek a barnamedvék megjelenése miatt

Az elmúlt napokban több településen is megjelentek a medvék.

barnamedve az úton

A március 17-i Liptószentmiklóson történt medvetámadásokat követően a hatóságok nyugalomra intették a lakosságot, akkor még úgy gondolták, hogy elmúlt a veszély. Március 21-én azonban több régióban is rendkívüli helyzetet hirdettek ki – a többszáz kilós állatok gyakori előfordulására hivatkozva.

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, március 17-én barnamedve tévedt be Liptószentmiklós belterületére. A hatóságok közlése alapján az állat összesen öt embert sebesített meg: a 10 és 72 év közötti helyi lakosokat megharapta vagy megkarmolta a többszáz kilós példány.

Ezt is olvasd el! Egy dolog biztos: ha medvével találkozol, ne fuss el tőle!

Bár kezdetben nyugalomra intették az állampolgárokat, március 21-én több észak-szlovákiai járásban rendkívüli helyzetet hirdettek ki.

Az érintett járások között találjuk Liptószentmiklóst (Liptovský Mikuláš), Rózsahegyet (Ružomberok), Poprádot, Késmárkot (Kežmarok), Zsolnát (Žilina), Turócszentmártont (Martin), Privigyét (Prievidza) és a Turčianske Teplicet.

Továbbá egész Besztercebánya megyében is életbe léptetik a rendkívüli helyzetet március 22-től.

A közigazgatási egységhez tartozik a Besztercebányai (Banská Bystrica), a Breznói, a Selmecbányai (Banská Štiavnica), a Detvai, a Losonci, a Rimaszombati, a Žarnovicai, a Garamszentkereszti (Žiar nad Hronom), a Zólyomi (Zvolen) és a Poltári járás is.

Fotó: Rey Emsen/Unsplash

A környezetvédelmi minisztérium azzal indokolja az ember-medve találkozások számának gyarapodását, hogy a veszélyeztetett területeken nagyszámú egyed szinantróp, azaz ember közelében élő faj lett.

Ez is érdekelhet: Szabályok, amiket jobb, ha turistaként is betartasz, és garantáltan nem számítottál rájuk

A környezetvédelmi tárca szerint a hatóságok azokat a területeken hirdették ki a rendkívüli helyzetet, ahol az utóbbi időszakban a leggyakrabban előfordult a szinantróp barnamedvék megjelenése.

Ez a rendelkezés lehetővé teszi számunkra, hogy mind a rendőrségen, mind a sürgősségi csapatokon belül hatékonyabban reagáljunk a medvék megnövekedett előfordulására. Szeretnénk egyértelműen garantálni az embereknek, hogy az állam ott van, hogy megvédje őket

fogalmazott a rendkívüli helyzet kihirdetésével kapcsolatban Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter.

AMI MÉG ÉRDEKELHET