Nagyjaink nyomában – májusi kulturális ajánló

Szlovák művészeti ajánló arra az időkre, amikor valami komolyabbra vágynánk.

IRODALOM

www.youtube.com

BAŠTRNG - Ežo Vlkolinský - Michal Kubovčík

Pavol Országh Hviezdoslav (1849 – 1921)

Több mint húsz verseskötet, tíz elbeszélő költemény és hat dráma. A legnagyobb szlovák költőnek tartott Pavol Országh Hviezdoslav műveit kevesen ismerik igazán. Az olyan alkotásokkal, mint az Ežo Vlkolinský vagy A csősz felesége most a színész Michal Kubovčík YouTube-on elérhető projektje, a Baštrng segítségével is megismerkedhetünk. Hviezdoslav több művét, köztük a Zuzanka Hraškovie című költeményét meg is filmesítették. Az alsókubini Čaplovič-könyvtárban megtekinthető a költő dolgozószobája. Vele szemben áll a ház, ahol a költő élt. Érdemes meglátogatni a Babia hora (1723 m) alatti erdészházat is, ahol a költő ihletet meríthetett A csősz felesége megírásához.

FILM ÉS SZÍNHÁZ

Fotó: www.kviff.com

Majster kat

Vladislav Müller (1936 – 1996)

Idén emlékezünk meg az impozáns megjelenésével és mély hangjával feledhetetlen Vladislav Müller születésének 85. évfordulójáról, a színészóriásról, akit még a legendás Lasica‒Satinský-duó is egy dalába foglalt: „Fénylő pillérrel érnék fel, ha én lennék Vlado Müller." Emlékezetes filmszerepei közül kiemelkedik a Majster kat című film hóhérának vagy a Signum Laudis Hoferik tizedesének megformálása. A hangja Csehov Három nővérének vagy Stevenson Emberrablók című művének rádiójáték-feldolgozásában is elérhető a YouTube-on. Ha pedig szülővárosában, Pozsonyban teszünk egy sétát, az egykori hóhéroknak a történelmi városközpontban, a Bástya utcában ma is álló házát is felkereshetjük.

KÉPZŐMŰVÉSZET

Fotó: 3dprehliadky.beevam.sk

Dominik Skutecký (1849 – 1921)

Dominik Skutecký ugyanabban az évben született, mint Hviezdoslav, mindketten 72 évet éltek. Márciusban volt a kiváló festőművész halálának 100. évfordulója. Érzékletes festészetével a világ élvonalába tartozott. Skutecký az erdőháti Gajarról származott, Bécsben, Münchenben és Velencében tanult, végül Besztercebányán telepedett lett. Az Urpín alatti városban született meg talán leghíresebb festménye, a Piac Besztercebányán (1889), amelynek középpontjában egy piros napernyős női alak látható. Skutecký képeiből az 1896-ban épült egyedülálló villájában nyílt állandó kiállítás, melyet virtuálisan is bejárhatunk a itt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET