​Malé európske študentské mestá, v ktorých pulzuje univerzitný život

Nie sú to len veľké mestá.

Leuven, Belgicko

Mnohí ľudia dnes uprednostňujú štúdium na univerzite v zahraničí pred štúdiom v domovskej krajine. Európske veľkomestá sú prirodzene obľúbené u budúcich študentov, ale v Európe je aj veľa malých miest, ktoré študentov zo zahraničia vítajú.

Je samozrejmé, že prestížne univerzity ako Londýn, Paríž alebo Mníchov sa dostávajú do povedomia väčšiny študentov, ale to neznamená, že menšie mestá neponúkajú dobré možnosti vysokoškolského štúdia.

Spoločnosť Schengen Visa Info zostavila zoznam menších miest, ktoré ponúkajú pokojnejšiu alternatívu k atmosfére veľkomiest pre budúcich študentov, ktorí chcú študovať mimo svojej domovskej krajiny.

​Leuven, Belgicko

Leuven, ktorý má len niečo vyše 100 000 obyvateľov, priláka ročne na svoje univerzity približne 40 000 študentov, ktorí sa tu popri knihách môžu ponoriť do nočného života a bohatej kultúrnej scény. KU Leuven, jedna z najstarších univerzít na svete, oslávi v roku 2025 600. výročie svojho založenia.

Univerzita má vynikajúci medzinárodný program, ktorý ponúka študentom, ktorí sa rozhodnú študovať v zahraničí, celý rad študijných odborov vrátane biomedicínskych, spoločenských, humanitných, prírodných, technických a technologických vied.

Prečítajte si aj: 10 európskych krajín, kde získate občianstvo najľahšie

​Heidelberg, Nemecko

Heidelberská univerzita, ktorá sa nachádza v Heidelbergu, meste s približne 160 000 obyvateľmi pri západnej hranici Nemecka, bola založená v roku 1386. Môže sa pochváliť 50 nositeľmi Nobelovej ceny a ponúka vynikajúce možnosti pre zahraničných študentov: budúci študenti si môžu vybrať zo širokej ponuky od prírodných vied až po medicínu a spoločenské vedy. Na univerzitu sa ročne zapíše približne 30 000 študentov, z ktorých 20 % zvyčajne pochádza zo zahraničia.

​Salamanca, Španielsko

Salamanca s bohatstvom pamiatok zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO je ideálnou voľbou pre študentov architektúry, ktorí ocenia 800-ročnú budovu Salamanskej univerzity, najstaršej inštitúcie v Španielsku. Univerzitu, ktorá vyniká v humanitných vedách, absolvovali také osobnosti ako Krištof Kolumbus a Miguel Cervantes.

Toto môže byť tiež zaujímavé: Kde v Európe sa najviac oplatí stráviť dôchodkové roky

​Olomouc, Česká republika

České mesto Olomouc, ktoré má len niečo vyše 100 000 obyvateľov, je jedným z najlepších príkladov malého univerzitného mesta s najvyšším podielom vysokoškolských študentov v strednej Európe. Univerzita Palackého, ktorá má 450 rokov, sa nachádza v krásnom prostredí a ponúka širokú škálu svetových kurzov, letných škôl a štipendií pre budúcich zahraničných študentov.

​Maastricht, Holandsko

Maastricht, známy svojou stredovekou architektúrou a živou kultúrnou scénou, môže byť dobrou voľbou pre tých, ktorých tradičné vzdelávanie až tak neláka. Inovatívny model výučby na Maastrichtskej univerzite využíva multidisciplinárny prístup k študentom so silným dôrazom na výskum.

Okrem toho polovica študentov univerzity pochádza zo zahraničia, takže nie je prekvapujúce, že väčšina jej predmetov sa vyučuje (aj) v angličtine. Hoci Maastrichtská univerzita dosahuje dobré výsledky v mnohých oblastiach, vyniká najmä v oblasti politickej ekonómie.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET