Mamma Mia! Grécke ostrovy, kde by si v lete zaspieval každý

Ak by sme plánovali dovolenku.

Santorini

Foto: Unsplash

O muzikáli, ktorý mal premiéru v roku 2008, počul už každý: popri chytľavých piesňach a spletitom milostnom príbehu je nesporné, že grécke lokality vo filme sú pre cestovateľov rovnako očarujúce ako Meryl Streepová alebo Pierce Brosnan. Niektoré scény príbehu sa natáčali na ostrove Skopelos a my vám teraz odhalíme 5 rovnako rozprávkových miest, kde môžete zažiť Mamma Mia!

MILOS

Až donedávna počulo o sopečnom ostrove Milos prekvapivo málo ľudí − a snažili sa tajomstvo tejto nádhernej destinácie udržať pre seba. Je to pochopiteľné, pretože viac ako sedemdesiat pláží ostrova Milos patrí pravdepodobne k najnedotknutejším a najrozmanitejším pobrežiam v celom gréckom súostroví. Vďaka sopečnej povahe ostrova sa v jeho okolí nachádza množstvo podmorských jaskýň, zaujímavých skalných útvarov a zvlnených kopcov, ktoré prispievajú k objavovaniu prírodných pokladov.

Okrem toho sa tu v roku 1820 našla grécka socha známa dnes ako Venuša Milónska a vďaka farebným domčekom a katakombám nemusíte cestovať až do parížskeho Louvru, aby ste videli kúsok histórie.

​ÍDRA

Ídra alebo Hydra, zóna úplne bez áut a chránená pamiatka, inšpiruje umelcov už takmer sto rokov.

V 60. rokoch sa na ostrove usadil Leonard Cohen a dnes je Ídra obohatená o vzrušujúcu umeleckú komunitu. Kultúrny ruch vynahrádza nedostatok pláží a pri absencii áut si môžete vyskúšať jazdu na oslovi. Hoci vegetáciu na ostrove poškodila ťažba dreva a požiare, na mnohých miestach už vyrástli olivovníky a eukalypty.

Sifnos

Foto: Visit Greece

Sifnos je dokonalou kombináciou nenápadného luxusu, bezkonkurenčnej gastronómie a nedotknutých pláží. Klasické taverny na ostrove, ktoré sú známe svojou keramikou, ponúkajú špeciality, ako sú krokety z cíceru a dusené kapary podávané v miestnych hlinených nádobách, alebo si vyberte z ponuky najmodernejších reštaurácií. Čerstvé ingrediencie tu majú vzrušujúcu podobu, napríklad homár podávaný so špagetami a tempura z malých kalamárov v reštaurácii Mamma Mia.

Je to tiež ideálna voľba pre milovníkov pešej turistiky: jednou z najobľúbenejších trás je 100 km dlhá trasa Sifnos Trail, ktorá ponúka malé kaplnky, starobylé svätyne a tiché dedinky pre športovo založených cestovateľov.

​SANTORINI

Hoci je ostrov Santorini jednou z najobľúbenejších destinácií v krajine, je to miesto, kde môžete spoznať grécky spôsob života. Destinácia bohatá na ohromujúce prírodné zázraky vďačí za svoju dnešnú tvár a výnimočnú vinársku oblasť sopečnej erupcii spred 3 500 rokov.

Na jeho území sa môžete ponoriť do rušného nočného života aj preskúmať odľahlejšie a pokojnejšie úseky pobrežia. Théra na východnej strane ostrova v nadmorskej výške viac ako 350 metrov stojí za návštevu pre svoje staroveké pozostatky vrátane ruín Pýthiovho a Ptolemaiovho chrámu.

​FOLEGANDROS

Ostrov Folegandros, známy svojou tradičnou kávovou kultúrou, je rovnako neúrodný, ako naznačuje jeho názov, čo v starogréčtine znamená „tvrdé železo". Len sedem kilometrov dlhý ostrov so sedemsto obyvateľmi nemá piesočnaté pláže lemované ležadlami, ale čisté kamienkové zátoky.

Kľukatá cesta z Hory Faul vedie k osamelému chrámu Panagia na vrchole útesu, zatiaľ čo osada Chora s pevnosťou vás vráti do 13. storočia. Ostrov je posiaty malými (rybárskymi) dedinkami vrátane múzea ľudového umenia v Ano Meria, kde sa začínajú štyri turistické trasy.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET