Menj síelni. Most.

Azt hiszed, mindig lesz hó?

Fotó: Shutterstock

Az első rész után, ahol végigvettük, milyen költségekkel érdemes kalkulálni egy francia síelésnél, a második részben a gyerekekkel is élvezetes úti célokat emeltük ki. A harmadik részben megnéztük, hol tutibiztos a hó, a negyedikben az időpontot vettük górcső alá, ez alkalommal pedig kitérünk arra: miért ne halogasd a síelést.

Fotó: Shutterstock

Röviden összefoglalva: mert most még van hó. Igaz, a francia síterepek 35%-a hóágyúzható, csakhogy a hóágyúzás energia- és csapadékfüggő, tehát tartós szárazságot követően mesterséges hó sincs. A középmagasan fekvő síterepek finoman szólva sem hóbiztosak, a hóágyúzás pedig bizonyos energiaárak felett és hómennyiség alatt fenntarthatatlan.

Míg 1963-ban a Francia Alpokban 200 napon hullott valamilyen mennyiségű fehér csapadék, addig 2017-ben ez már csupán 117 napra redukálódott, ráadásul egy méternél vastagabb hóréteget csupán egyetlen napon regisztráltak az 1325 méteren lévő mérőhelyen, a Col de Porte meteorológiai állomásnál.
Persze nincs még minden veszve: ha szerencsénk van, belefuthatunk egy nagyobb havazásba, vagy épp pályán kívül élvezhetjük a mély porhót.

AMI MÉG ÉRDEKELHET