Egy dolog biztos: ha medvével találkozol, ne fuss el tőle!

Ezt kell tenned, ha véletlenül összefutnál egy medvével.

medve
Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy március 17-én medve támadt több liptószentmiklósi lakosra a város lakóövezetében. Az ijedt állat összesen 5 helyi lakost sebesített meg, ők azonban még jól is jártok ahhoz a fehérorosz nőhöz képest, aki pár nappal korábban zuhant a mélybe az Alacsony-Tátrában, miután egy többszáz kilós medve elől menekült. Cikkünkben megpróbáljuk összeszedni, hogyan viselkedjünk egy esetleges medvetámadás során.

Bár a hatóságok szerint a liptószentmiklósiak megnyugodhatnak, nem árt felkészülni egy újabb esetre. A barnamedvék ugyanis egyre többször tévednek be a lakott területekre. Ennek a jelenségnek az oka egészen egyszerű, s egyben szomorú:

az erdőírtások hatására az állatok életterei lecsökkentek, így élelemhez is nehezebben jutnak hozzá. Ahhoz, hogy biztosítsák saját fajtájuk fennmaradását, olyan dolgokat is megtesznek, amelyekre korábban nem volt példa.

Mit tegyünk, ha medvét látunk?

Fotó: Shutterstock

A leglényegesebb, hogy maradjunk nyugodtak és ne essünk pánikba. Ha elkezdünk kapkodni, csak felhívjuk az állat figyelmét, amivel nagyobb bajt okozunk. Próbáljunk meg minél lassabban növelni a távolságot az állat és közöttünk.


Ha álló medvével találkozunk, lassú, egyenletes tempóban, oldalirányban távolodjunk el tőle. Semmiképp ne fordítsunk neki hátat.

Az oldalirányú mozgás segít abban, hogy szemmel tartsuk mind a medvét, mind a menekülési útvonalunkat. Illetve a medve sem kezel majd bennünket potenciálisan közeledő veszélyforrásként.

Ezt is nézd meg! Különös ausztrál állat járja a Magas-Tátra vidékeit – videó!

Mit tegyünk, ha már elindult felénk támadó szándékkal?

Egyes túlélési taktikák bizonyos medvetípusok esetében alkalmazhatók, másoknál viszont nem, ezért a medvetípusok ismerete segíthet abban, hogy a legjobb döntéseket hozzuk meg egy támadás során. A régiónkra jellemző barnamedvéknek púp található a nyakuk mögött, és úgy járnak, hogy a faruk lejjebb van a válluknál.

A barnamedvék és a grizzlyk esetében a legjobb módszer a túlélésre, ha halottnak tettetjük magunkat: feküdjünk hasra, és tegyük szét a lábakat úgy, hogy a medve ne tudja azokat megfordítani.

A feketemedvéknél már nem ajánlott ez a módszer a WebMD tanácsai szerint.

A fekete medvék gyakran menekülnek a harcok elől, így esetükben a visszavágás lehet a jó megoldás. Nézzünk a szemükbe, és tűnjünk a lehető legnagyobbnak és legagresszívabbnak. Ezt kell alkalmazni akkor is, ha a halottnak tettetés nem működik egy barnamedvével szemben.

Lőfegyver használata nem ajánlott, azonban elrettentő eszközök annál inkább. A medve spray-k bizonyos helyzetekben hasznosak lehetnek. Ezek a paprikatartalmú permetek a leghatékonyabb nem halálos fegyverek a támadó medvék ellen: az arcukba fújva kellemetlen hatásokat, például szemfájdalmat okozhatunk az állatoknak, amely összezavarja a medvét, így mi elmenekülhetünk tőle.

Óvatosnak kell lenni viszont ennek használatakor, mivel az iránya a szél által megváltozhat, és potenciálisan visszakerülhet akár a saját szemünkbe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET