Medvede sa zobúdzajú: v nedeľu na poludnie bol jeden aj v centre Liptovského Mikuláša

Začiatok a koniec tretieho marcového víkendu sa pri a v Liptovskom Mikuláši niesol v znamení prvých stretov s medveďmi. Nedopadli príjemne.

Foto: Martin Gežík / Facebook

Medvede sú už po zimnom spánku hore a žiaľ došlo hneď aj k prvým stretom s ľuďmi. V dvoch nezávislých incidentoch na Liptove došlo k úmrtiu, aj zraneniu ľudí.

Nerozumné počínanie turistov skončilo tragicky

Foto: Zásahový tím pre medveďa hnedého

Na začiatku víkendu sa mladý bieloruský pár vydal smerom od obce Lazisko na vrch Siná. Oficiálny turistický chodník, ktorý na tento vrch vedie, však začína z Demänovskej doliny a je ešte stále v rámci zimnej uzávery uzatvorený. No turisti si vybrali neznačenú cestu hustým lesom s príkrymi skalnými masívmi. Po strete s medveďom sa utekajúci pár vo veku okolo 30 rokov rozdelil, medveď začal naháňať ženu, ktorá žiaľ pri úteku spadla a po páde z výšky pri vrchu Na Jame zahynula.

Z tohto pohľadu je nutné brať ohľad na zimnú uzáveru horských chodníkov a na výlety do prírody na Slovensku mať na pamäti, že jar je čas, kedy sa medvedice pohybujú po prírode s mladými a samce medveďov sú tiež často na pomedzí divokej prírody a ľudskej civilizácie. Do leta teda býva ten najexponovanejší čas podobných stretnutí.

Medveď v centre Liptovského Mikuláša

www.tiktok.com

Medveď v centre mesta Liptovský Mikuláš!!! #medveď🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻🐻 #medveď #bear #teddybear bedminton #liptovskýmikulášslovačka🇸🇰 #liptov #slovensko🇸🇰 #slovensko #slovakia_tiktokers #medvidek #liptovský #zviera #budaj #budajaan👩‍❤️‍💋‍👨 #budajaan #centrummesta #medwiez #bearsoftiktok #bears #nenormálne

Záver víkendu však priniesol ešte nečakanejšiu situáciu. Z kopca Háj Nicovô zišiel do mesta Liptovský Mikuláš medveď, ktorý pri úteku mestom pri zranil päť ľudí. Ako uviedlo Mesto Liptovský Mikuláš na Facebooku, „podľa sprostredkovaných informácií od záchranných a bezpečnostných zložiek sú už obyvatelia mimo ohrozenia. Medveď preplával cez Váh smerom do Ploštína a stratil sa mimo obytnej zóny.“ Podľa vyjadrenia polície bol medveď policajnými hliadkami vytlačený do lesa medzi Iľanovom a Závažnou Porubou. Na mieste sa taktiež nachádzali členovia zásahového tímu pre medveďa hnedého, Slovenského poľovníckeho zväzu a členovia Hasičského a záchranného zboru.

Čo robiť pri strete s medveďom?

www.facebook.com

DusanFacebook

Situácia, ako v Liptovskom Mikuláši, je skutočne výnimočná. Omnoho väčšia pravdepodobnosť je pri stretnutiach v prírode. Ak teda vyrazíte do jarnej prírody, majte na pamäti že:

  • Robenie hluku medveďa upozorní na vašu prítomnosť a má tak čas utiecť. Ak sa nerozprávate alebo vám neštrngajú napríklad kľúče, zaobstarajte si na turistický batoh zvonček.
  • Pohybujte sa po vyznačených chodníkoch. Tým sa medvede vyhýbajú, ucítia vás a utečú. Opatrní buďte napríklad pri potokoch a riekach, kde šum vody môže prehlušiť váš hluk a medveď vás teda nemusí počuť.
  • Voľne pustený pes je riziko. Môže začať naháňať mláďatá, medvedica zas v ich obrane psa a ten sa vystrašený môže vydať za bezpečím za vami.
  • Ak zbadáte medveďa, ktorý nevidí vás, je dobré niečo normálnym hlasom, nie krikom povedať, aby vás zaregistroval a odišiel. Ideálne je v blízkosti nenadväzovať očný kontakt. Pootočená hlava a telo smerom do strany znamená pre medveďa, že sa nemusí cítiť ohrozený a s najväčšou pravdepodobnosťou odíde.
  • Ak sa s medveďom stretnete na menej ako 100 metrov, upozornite na seba zvukom, odvráťte sa a odchádzajte preč – nie však utekaním, čo by uňho mohlo vyvolať lovecký inštinkt.
  • Ak máte zbraň, varovný výstrel do vzduchu môže vyvolať pocit ohrozenia u medveďa a jeho útok. Medvede nikdy neútočia predátorsky, len obranne – ak sa cítia ohrozené. Pomôcť pri bezprostrednom útoku môžu spreje, ale je nutné ich aplikovať až zblízka – neúčinkujú na diaľku.
  • Medveď postavený na zadných nohách sa nerovná riziku - len sa rozhliada a snaží lepšie pochopiť situáciu. Skutočným varovným signálom pred útokom je hlasné zafunenie a cvakanie zubami.
  • Ak už medveď zaútočí, odporúča ľahnúť si na brucho, ruky založiť prekrížené na krk a hlavu. Tým si chránite dôležité orgány, a lakťami od tela sťažíte prípadné otočenie medveďom. Ak tak urobí, pretočte sa naspäť. Medveď útok skončí, ak vás nepovažuje za riziko.

Foto: Zásahový tím pre medveďa hnedého

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET