Ako rozlíšiť medvedí cesnak od jedovatej konvalinky?

Medvedí cesnak je obľúbenou bylinkou nielen pre svoju chuť, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti. Jeho sezóna trvá od marca až do mája, pri zbere sa však oplatí venovať pozornosť!

Foto: medvedicesnak.sk


Jarná vitamínová bomba – nielen pre ľudí, ale aj pre medvede

Medvedí cesnak je odolná rastlina, ktorá rastie v listnatých a zmiešaných lesoch. Svoje meno dostal kvôli tomu, že jeho listy a plody radi konzumujú aj medvede hnedé. V dnešnej dobe zažíva skutočnú renesanciu a tak niet divu, že sa pestuje aj v bylinkových záhradkách. Kvitne od apríla do júna, no jeho listy vychádzajú oveľa skôr, už v marci. Jeho hviezdicovité kvety sú malé a biele, rastú v strapcoch. Listy medvedieho cesnaku rastú na jednotlivých stonkách, sú tmavozelené a mäkké, ich spodná strana je matná, a po rozdrvení vydávajú silnú cesnakovú vôňu. A je to práve najtypickejšia vlastnosť medvedieho cesnaku, ktorá ho odlišuje od podobných rastlín.


Prečítajte si aj: Miesta na Slovensku, kde rastie medvedí cesnak

Konvalinka – krásna a voňavá, ale jedovatá

Foto: medvedicesnak.sk

Najznámejšou a najrozšírenejšou rastlinou, ktorá sa podobá na medvedí cesnak je konvalinka, ktorá je ale jedovatá! Táto rastlina obsahuje látky pôsobiace na srdcový sval. Ľudia si medvedí cesnak často mýlia s konvalinkou, pretože listy týchto dvoch rastlín sú veľmi podobné. Medvede si ich však nemýlia, pretože sa spoliehajú skôr na čuch ako na zrak. Konvalinka je obyčajná lesná rastlina, kvitne od mája až po jún, jej voňavé zvončekovité kvety sú malé a biele. Kvety a listy konvalinky však nemajú cesnakovú vôňu. Keď nekvitne, ľahko sa dá pomýliť s medvedím cesnakom. Má iba dva listy na jednom stonku, ktoré majú rovnakú farbu na vrchnej i na spodnej strane.

Medvedí cesnak a konvalinka

Zelený poklad pre zdravú kuchyňu

Medvedí cesnak vďaka svojim sírnym zlúčeninám má protizápalový, čistiaci a diuretický účinok. Je stimulačný a antiseptický prírodný liek, ktorý je veľmi užitočný napr. v prípade otravy ťažkými kovmi.

Listy medvedieho cesnaku a stonky kvetov sa dajú skladovať v chladničke aj niekoľko dní. Dajú sa aj zmraziť alebo sušiť v sušičke alebo v rúre pri nízkej teplote. Pre najvýraznejšiu chuť treba použiť medvedí cesnak surový.

Pri príprave sushi môžete listy nori nahradiť listami medvedieho cesnaku.

Ak pripravujete šaláty z čerstvých surovín, nakrájané listy medvedieho cesnaku pridajú výnimočnú chuť, ale môžete z nich urobiť chutné pesto.


Inšpirujte sa aj: Varenie z plodov lesa

Foto: medvedicesnak.sk

Mladý medvedí cesnak

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET