Sviatok ženskosti

Medzinárodný deň žien je dňom prejavu úcty a uznania žien, ktorý považuje aj Organizácia spojených národov (OSN) za svetový deň. Na celom svete sú s tým spojené rôzne zvyky – poďme sa na to pozrieť!

Foto: Getty Images Hungary

Deň žien bol pôvodne dňom robotníckeho hnutia, zaoberajúci sa rovnosťou žien a slobodnou voľbou práce. V súčasnosti sa oslavuje kyticami kvetov v rodine aj na pracovisku. Niektoré spoločenské organizácie v tento deň upozorňujú aj na diskrimináciu a násilie páchané na ženách.

Ako sa deň žien stal medzinárodným?

Foto: Getty Images Hungary

Prvá udalosť spojená s 8. marcom bola v roku 1857, keď ženy pracujúce v textilnom priemysle demonštrovali v uliciach New Yorku pre lepšie, spravodlivé, humánne pracovné podmienky a vyššie platy. Na tejto demonštrácii sa zúčastnilo približne 40 000 žien. V Spojených štátoch amerických sa prvý „národný" deň žien konal 28. februára 1909, ktorý pripadol na poslednú nedeľu v mesiaci. V roku 1910 v Kodani na II. Medzinárodnom socialistickom kongrese žien Clara Zetkin z Nemecka navrhla, aby bol jeden deň venovaný ženám. Aj keď sa v niektorých krajinách konal deň žien, ktorý sa následne nazýval medzinárodný, cesta, ktorá viedla k tomu, aby sa stal skutočným svetovým dňom, sa začala v Rusku. 8. marca 1917 protestovali ruské ženy za mier a chlieb – v tom čase prvá svetová vojna bola stále v plnom prúde. Táto demonštrácia čiastočne prispela k rezignácii cára Mikuláša II. a k splneniu jednej veľmi dôležitej požiadavky ženského hnutia: novovytvorená občianska vláda priznala ženám volebné právo. Týmto sa dátum dňa žien stal definitívnym, čo predstavuje vo väčšine krajín 8. marec.

Ako oslavujú MDŽ vo svete?

Foto: Pexels

V niekoľkých štátoch juhovýchodnej Európy, vrátane Bulharska a Rumunska, sa tento sviatok zhoduje s Dňom matiek. V týchto krajinách ženy dostávajú kvety a drobné darčeky nielen od mužov, ale aj od detí.

V Taliansku muži darujú nádhernú kyticu so žltou mimózou. Tento kvet vybrala líderka Talianskej únie žien, bývalá partizánka a politička Teresa Mattei, pretože verila, že ľalie a fialky sú v Taliansku príliš vzácne a drahé, ktoré si obyčajný človek nemôže dovoliť.

V Rusku MDŽ je dňom pracovného pokoja a okrem žltých tulipánov aj tu je najobľúbenejším darčekom žltá mimóza. Muži v ten deň si domáce práce urobia sami, aby si ženy mohli oddýchnuť.

V Portugalsku dámy oslavujú tento deň jedinečným, štýlovým spôsobom – idú na večeru a párty so svojimi kamarátkami a kolegyňami, bez mužov. Majú skutočný dievčenský večer.

V Číne ženy dostanú od zamestnávateľa malú pozornosť a tiež pol dňa dovolenky, aby mohli venovať sebe trochu viac času.

V strednej Európe muži obdarúvajú čokoládou a kvetmi predovšetkým ženy v rodine a kolegyne. Myslia však aj na dámy, s ktorými sa v ten deň stretnú – dostanú od mužov kvety.

Pozrime sa na MDŽ inak!

Foto: Getty Images Hungary

Tento deň je príležitosťou pre matky, aby sa porozprávali so svojimi dcérami o možnostiach, ktoré sú pred nimi, a tiež ponúka skvelú príležitosť spomenúť si na ženy, ktorých práca má veľký význam v dejinách v oblasti spoločenských zmien. A na záver: vnímajte ženskú stránku života, plnú vzrušujúcich výziev, radostí a zázrakov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET