Aranyló ajándék a méhektől: mézes receptek

Egészséges és lélekmelengető finomságok mézből és mézzel.

Fotó: Shutterstock

A méhek által előállított méz az emberiség egyik legősibb eledele. Kezdetben csak alkalmilag fogyasztották, de az ókori Egyiptom méhészei már nagyban termelték ezt az édes, sűrű, aranyló folyadékot. Finom ízének és könnyű tárolhatóságának köszönhetően a méz minden korban kedvelt édesítőszer volt, a modern gasztronómiában pedig alapanyagként is komoly karriert futott be.

A méz kiváló szénhidrátforrás, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, valamint nagyon fontos enzimeket is tartalmaz. Mivel a tömény mézben a mikroorganizmusok nem képesek szaporodni, ezért azon kevés élelmiszerek közé tartozik, amelyek nem romlanak meg.

Céklás-kecskesajtos szuflé fenyőmézzel és tokaji mártással

Fotó: Shutterstock

A szuflé elkészítéséhez a céklát meghámozzuk, felszeleteljük, és barna nádcukorral, csipetnyi sóval és szegfűszeggel ízesített vízben megfőzzük, majd vékony csíkokra vágjuk. A formákat kivajazzuk, liszttel megszórjuk. A tojássárgáját habosra keverjük a fenyőmézzel, hozzáadjuk a lisztet, végül a céklát és az összemorzsolt kecskesajtot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a masszába. Formákba töltjük és megsütjük. A mártáshoz a tojássárgáját habosra keverjük a mézzel és vízgőz felett – tokaji bor hozzáadásával – besűrítjük. Végül belekeverjük a tejszínt is és készre főzzük. A szuflét a kihűlt mártással tálaljuk.

Mézes-mustáros csirkemell

Fotó: Shutterstock

A csirkemellet megmossuk, sózzuk, borsozzuk. A mustárt összekeverjük a mézzel, olajjal, préselt fokhagymával, citromlével és a rozmaringgal. A keverékkel bekenjük a húst, amit hűtőben pihentetünk néhány órán keresztül. Ezután a húst zsírral kikent tepsibe tesszük, megszórjuk aprított petrezselyemmel és kevés vizet öntünk alá. Forró, előmelegített sütőben sütjük fóliával letakarva. Mielőtt kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és még néhány percig pirítjuk a húst.

Mézeskalács

www.instagram.com

A karácsonyi hangulathoz nélkülözhetetlen a mézeskalács, melynek illata betölti az egész lakást. A lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, mézet, a tojást, és tésztává gyúrjuk. Liszttel megszórt deszkán körülbelül egy centiméter vastagra nyújtjuk, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész mézeskalácsokat díszíthetjük is – ami családi programnak sem utolsó elfoglaltság!

Mézbor, avagy medovina

www.instagram.com

A mézsör vagy mézbor a neve ellenére nem tartozik sem a sörök, sem a borok közé. A mézbor mézből erjesztett bor, vagyis mézzel ízesített ital, amely csak mézből és vízből készül. Egy liter minőségi mézborhoz fél kiló mézet használnak fel, ami lehet vegyes virágméz, hárs-, napraforgó-, vagy akácméz is. Szlovákiában és Csehországban különösen népszerű ital.

Egészség a kaptárból

Fotó: Shutterstock

A virágpor különböző színű szemcsés anyag. Magas biológiai értéke miatt jelentős energiaforrás, serkenti az anyagcserét és a belső elválasztású mirigyek működését. Elősegíti a vérképzést és erősíti a szívizmot. Általános roboráló hatása van.

A méhviasz a lépsejtek légmentes lezárására szolgál – védi a begyűjtött mézet az oxidációtól. Magas ásványianyag-, gyanta- és propolisztartalma van. A belőle készített gyertya égéskor olyan negatív ionokat bocsát ki, amelyek megkötik a levegőben található port, polleneket és baktériumokat.

A propolisz egy gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére használnak. Körülbelül 200 féle anyag keveréke, amely gátolja a baktériumok, gombák és vírusok szaporodását, továbbá fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása is van.

AMI MÉG ÉRDEKELHET