4 menej známe španielske mestá, ktoré musíte vidieť

Od úžasných Gaudiho budov v Barcelone, slnečných pláží v Marbelle po nekončiace párty na Ibize. Ak máte pocit, že ste už zo Španielska videli všetko, prinášame vám tipy na niekoľko podceňovaných miest, kde si môžete vychutnať najvychýrenejšiu španielsku kuchyňu v hlavnom meste gastronómie za rok 2015, ale aj červené skaly, dva a pol km dlhé hradby a nesprávne vypočítaný most.

Foto: Shutterstock


Albarracín

Foto: Pixabay

Ružovkasté domy, vyzerajúce ako zo stredoveku, nenájdete nikde inde v Španielsku. V strmých kľukatých uličkách mesta sa dokážete stratiť. Z dreva vyrezávané balkóny, malé okná s čipkovanými záclonkami a dvere s klopadlami sú také autentické, že budete mať pocit, že sa spoza rohu objaví Don Quijote. Námestie Plaza Mayor s radnicou je dobrým miestom, kde začať objavovanie mesta. Malebné mestečko sa môže pochváliť množstvom múzeí, zaujímavých pamiatok, ako je katedrála, kostoly Santiago a Santa María Casa-Noble. S najmenšími turistami nevynechajte múzeum hračiek. Z ruchu veľkomesta vás vytrhne prekvapivý komplex skalných červených útvarov, v kontraste s borovicovými lesmi, zapísaný v UNESCO - Pinares del Rodeno.

Ávila

Foto: Pixabay

Svetové dedičstvo mesta Ávila, zapísané v UNESCO, je zbožňované pre svoje impozantné stredoveké hradby okolo starého mesta, považované za jedny z najlepších mestských obranných opevnení na svete s obvodom 2,5 km. Staré mesto má tiež prezývku „mesto kameňa a svätých“. Výhľad zo západnej strany hradieb vyzerá ako z rozprávkovej knihy. Pútnici navštevujú Ávilu aj vďaka jej spojeniu so svätou Terezou, patrónkou všetkého druhu, od bolesti hlavy až po šach. Učiteľka cirkvi má v meste postavený kostol s kaplnkou narodenia, ktorého súčasťou je aj múzeum. Panoramatický výhľad z pútnického miesta Los Cuatro Postes je úžasný. Kolujú o ňom dve legendy. Jedna vraví, že miesto bolo postavené po morovej epidémii a druhá, že práve tu zastavil strýko Terezu, aby nešla ďalej na juh šíriť kresťanstvo. V meste sa nachádza množstvo kláštorov, bazilika, malý trh či radnica.

Toledo

Foto: Spain.info

Staré mesto je jedno z najpôsobivejších miest svetového dedičstva UNESCO v Španielsku. Milovníci histórie odtiaľto nebudú chcieť odísť. Vraj viac pamiatok na m² má už len Rím. Stará pevnosť El Alcazar sa nachádza na jednom z najvyšších bodov v Tolede a ponúka výhľad na mesto. Dnes je tu Vojenské múzeum. Plaza Zocodover je veľké námestie, kde bola v minulosti umiestnená „klietka mŕtvych“ a kde sa organizovali býčie zápasy, ale aj verejné upaľovanie. Námestie je najkrajšie v noci. Navštíviť tiež môžete synagógu Santa María la Blanca, Kostol San Román, Múzeum vizigótskej kultúry, most s vtipnou historkou s nesprávnym výpočtom architekta, ktorého zachránila manželka, keď počas búrky podpálila most, aby to vyzeralo ako po údere blesku a mohli tak začať stavať nanovo - Puente de San Martin a múzeum najvýznamnejšieho umelca El Greco.

Cáceres

Foto: Instituto del Patrimonio Cultural de España. Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Najkrajšie mesto celej Extremadury - Cáceres, patrí vďaka širokej škále historických pamiatok tiež medzi svetové dedičstvo UNESCO a prenesie vás do stredoveku. Začnite na Plaza Mayor, kde budete obdivovať staré budovy a ikonickú vežu Bujaco, odkiaľ si vychutnáte krásny výhľad na palác Moctezuma, biskupský palác alebo sa prejdite po hornej časti múru. Od radnice, smerom po nákupnej ulici sa zastavte v niektorej z reštaurácií, kde zistíte, prečo bol Cáceres zvolený za hlavné mesto gastronómie Španielska v roku 2015.

AMI MÉG ÉRDEKELHET