Mennyire erős az útlevelünk?

A mutatók megmondják az igazat. De nem állunk rosszul!

Fotó: Shutterstock

Minden év elején nyilvánosságra hozzák, melyek a legértékesebb útlevelek vízummentesség szempontjából. Nézzük, mit is jelent ez, és a miénk hol áll a rangsorban!

A londoni székhelyű Henley & Partners (tanácsadó cég, amelynek a szakterülete a befektetések és állampolgársági ügyek intézése) új, negyedéves jelentése szerint három ázsiai útlevél biztosítja a legnagyobb szabadságot a birtokosainak a világon, vagyis vízum nélkül ezekkel az útlevelekkel lehet a legtöbb idegen országba belépni.

Fotó: Shutterstock

A cég 18 éve készíti el a bizonyos Henley Passport Indexet, vagyis a rangsort, amihez a világ összes útlevelét megvizsgálják: hova is mehetünk vele, mindenféle kérelem és vízumengedély nélkül. A legerősebb útlevele a japánoknak van, ők 193 országba léphetnek be vízummentesen, ezt követi a szingapúri és a dél-koreai okmány, amivel 192 államba lehet belépni, összehasonlításul, a lista végén szereplő afgán útlevéllel csak 27 országba léphetünk be vízum nélkül – írja a CNN. A legtöbb nyugat-európai országnak erős útlevele van, de azért vannak meglepetések is a listában.

A tanulmányban még olyan érdekes adatok is fellelhetőek, hogy a Covid-járvány leginkább az ázsia turizmust sújtotta, illetve a legszigorúbb korlátozások is ezekben a távol-keleti országokban voltak, éppen ezért a ázsiaiak utazási hajlandósága még mindig nem tért vissza a pandémia előtti időszakra. Az útlevéllista a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján készül el, az ő jelentésükben pedig az áll, hogy a turizmus a járvány előtti időszak 75%-án áll most.

Vajon a szlovák és a magyar útlevél mennyire erős?

A 10 legerősebb útlevél jelenleg:

  1. Japán (193)
  2. Szingapúr, Dél-Korea (192)
  3. Németország, Spanyolország (190)
  4. Finnország, Olaszország, Luxemburg (189)
  5. Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország (188)
  6. Franciaország, Írország, Portugália, Egyesült Királyság (187)
  7. Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Államok, Csehország (186)
  8. Ausztrália, Kanada, Görögország, Málta (185)
  9. Lengyelország, Magyarország (184)
  10. Litvánia, Szlovákia (183)
A leggyengébbek pedig ezek:

102. Észak-Korea (40)
103. Nepál és Palesztin Autonómia (38)
104. Szomália (35)
105. Jemen (34)
106. Pakisztán (32)
107. Szíria (30)
108. Irak (29)
109. Afganisztán (27)

AMI MÉG ÉRDEKELHET