Szupermenő gördeszkaparkok

Több ország is begyújtotta a gördeszkázás rakétáit, és tényleg csudajó helyek születnek.

Fotó: Shutterstock

Már rég nem igaz, hogy a gördeszkázás csak a fiatalok szubkultúrájának része. Komoly olimpiai sportággá vált. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha deszkára szeretnénk állni.

www.youtube.com

Richard Tury | 2nd place – Skateboard Street Pro Final | FISE Battle of the Champions 2019

A szörfözés, a sportmászás és a gördeszkázás idén mutatkozott be először a nyári olimpián. Utóbbi esetében 26 ország 80 gördeszkása lehetett részese a történelmi eseménynek Tokióban. A gördeszkások két kategóriában versenyeztek: a streetverseny utcai elemekre épül, míg a park számban félcsőt használnak. A két szlovák válogatott gördeszkás, a kassai Richard Tury és a liptói Dominika 'Jennuska' Králiková egyelőre még nem fér be a top 20-ba.

www.instagram.com

„A gördeszkázás nem csak sport, életstílus is" – nyilatkozta a Liptóújvárról származó Dominika Králiková. A legjobb szlovák street gördeszkás 13 éves kora óta hódol a sportágnak. Még az sem szegte kedvét, hogy ennek a kemény sportnak természetes velejárói az esések, nemegyszer a csupasz betonon. Szlovákiában egyelőre csak kevés, elfogadható színvonalú szabadtéri gördeszkapark van, mégis egyre népszerűbb ez a látványos, dinamikus sportág.

Kedvenc skateparkjaink

Gyetva

www.youtube.com

Sketon - Skatepark Detva

Az egyik legújabb szlovákiai gördeszkaparkot a szlovák bajnok Branislav Moravčík tervezte. A 195 négyzetméteres területet a fa- vagy fémborításhoz képest tartósabb simított beton fedi, s a nekifutó-felület, valamint az utcai elemekre épülő streetakadályok is kellő teret kaptak.

Pozsony

Fotó: Facebook

A szlovák fővárosban jelenleg egyetlen skatepark található: a Gercenova utcán lévő Do it yourself plaza, amelyet a Szlovák Gördeszkaszövetség (ASSR) támogatás igénybevétele nélkül hozott létre. Kétszázötven négyzetméteres nagysága ellenére az utóbbi hónapokban meglehetősen zsúfolt volt. Ezen hivatott enyhíteni a Tbiliszi utcai egykori sportpálya helyén a közeljövőben megépítendő Urban Park. Ennek központi betonfelületén egyedi építészeti elképzelés kereteibe illeszkedve kerülnek majd elhelyezésre a különféle akadályok.

Prága

Fotó: Facebook/U/U Studio

A Výstavisko mellett fekvő modern létesítmény egyebek közt betonból készült akadályokat és minifélcsövet kínál a sportág szerelmeseinek, mindezt az elismert U/U Studio tervezésében. „Ez egy legendás helyszín, ahol már a kilencvenes évek kezdetétől gördeszkáznak" – mondta Radomír Teichmann, a park megépítésében részt vevő egyik cég tulajdonosa.

Berlin

www.instagram.com

A helyi Skatehalle a gördeszkások paradicsomának számít. Egy fedett, 1200 négyzetméteres területről van szó, ahol a legkülönfélébb akadályok találhatók meg – köztük Németország legnagyobb félcsöve. Az új trükkök a világon itt tanulhatók meg állítólag a leggyorsabban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET