Kínos dizájn vagy szupermodern forma? Új, hibrid Peugeot 308.

A Peugeot-kategóriából kétségkívül kitört a márka, de talán erre mondják, hogy a kevesebb több?

A tesztek alapján nem is rossz, de első benyomásra azt mondanánk: mertek nagyot álmodni, és a földhöz ragadtság távol állt a dizájnertől...

Nagyon vártuk már a találkozást a Peugeot új modelljével. Az első meglepetést a tesztautó színe okozza: az „Olivin” fantázianevű metálfényezéssel nem lehet betelni: egyszerre mutatja elegánsnak és sportosnak az autót, jól kiemeli különleges vonalait, ahogy csillogását változtatja a napsütésben.

A terjedelmes hűtőmaszk tekintélyt parancsol, króm csíkozása az új Peugeot emblémára irányítja a figyelmet – igen, ez az első olyan Peugeot-modell, amely már a 2021-ben bemutatott, pajzsra emelt oroszlánt viseli. Látványosak a nappali menetfény hosszú fénycsíkjai is, amelyek messziről felsimerhetővé teszik az új 308-ast. A fő lámpatest alapáron LED-es, a magasabb felszereltségeknél mátrixos, ez a technológia a körülményeknek megfelelően folyamatosan alakítja a 40 LED által vetített intenzív fénycsóvát. Az autó sziluettje sportos, elődjéhez képest pedig nagyot nőtt: 11 centivel lett hosszabb, viszont két centivel alacsonyabb, így nem csoda hogy dinamikusnak hat.

Egy jó Peugeot?

www.youtube.com

Gyors körbejárás: ilyen lesz az alap Peugeot 308!

Beülve látszik, hogy a méretnövekedésből leginkább a hátsó lábtér profitált, egy 180–190 centis vezető mögött is marad hely a kényelmes utazáshoz. A belső tér legnagyobb dobása azonban az új Peugeot i-Cockpit. A márka által folyamatosan tökéletesített vezetőhely itt is nagyon jól eltalált. A kis kormány kiválóan kézre esik, a magasra emelt műszeregység szintén jól látható. A teljesen digitális műszerpanel és a központi érintőképernyő grafikája átgondolt, nem tolakodó. A háromdimenziós kijelzés nagyon látványos, és lehetőséget ad a legfontosabb információk kiemelésére. Maga a műszerpanel és a központi kijelző is szinte végtelen módon személyre szabható, erre rá kell szánni az időt. Az új fedélzeti rendszer meglepően gyors, okostelefonokhoz hasonló élményt nyújt.

Gázadásra azonnali és intenzív gyorsulás a válasz, a benzinmotor bekapcsolódása a hajtásba szinte észrevétlen, hangját csak hirtelen gázadáskor hallani.

Nagyon jól összedolgozik a két motor, nyugodt vezetés közben szinte észre sem venni, mikor melyik működik. Sportüzemmódban vehemens és kitartó a gyorsulás, érződik a 225 lóerő, szükség is van a kiváló hangszigetelésre és rezgéscsökkentésre.

Élményszint tekintetében azok sem fognak csalódni, akik kisebb teljesítményű benzines vagy dízelmotort választanak. Az úthibákat kiválóan szűrő, mégis határozott viselkedésű futómű, a pontos kormányzás és a prémiumhangulatú motortól függetlenül minden 308-asban jelen van. Az új Peugeot 308 magasra teszi a lécet!

3 kedvenc extránk

i-Toogle gombok: Az érintőképernyő alsó sávjában található gombok előre programozhatók, így nem kell többé a menüben keresgélni a sűrűn használt funkciókat.

3D műszeregység: Látványos, igazi high-tech megoldás a hologramszerű műszeregység, amely segíti a legfontosabb információk kiemelését is.

Focal HIFI: A francia high-end specialista kifejezetten a 308-hoz hangolta a 12 csatornás, 690 wattos hangrendszert. Valódi koncertélményt ad menet közben is.

Technikai adatok

Motor: benzin-elektromosan tölthető hibrid

Lökettérfogat: 1598 cm3

Max. teljesítmény: 165 KW/360 Nm (h/sz/m):

Csomagtartó: 316–412 liter

Max. sebesség: 235 km/h

Gyári fogyasztás: 1,2 l/100 km

Alapár: (hibrid) 13 600 000 forint, (1.2 benzin, 110 LE) 7 590 000 forint

(Ezek tervezett árak, bevezetés 2022. márciustól)

Új Peugeot 308 galéria:







AMI MÉG ÉRDEKELHET