Mesebeli vonatozás Svájcban 2.

A leglassabb expressz járatok, hogy kedvünkre gyönyörködhessünk

Fotó: 123RF

Míg az első részben olyan vonatokat csodáltunk meg, amik a legmagasabb svájci csúcsokra szállítják a kiváltságosokat, addig ebben az összeállításban egy nyolcnapos panorámaútra invitáljuk a kedves olvasót.

Fotó: 123RF

Mintha egy csodálatos mesekönyv lapjain utaznánk: hatalmas hegycsúcsok, csillogó tavak, elképesztően zöld mezők, cuki bocik váltakoznak az út során. Svájcban sokfelé fogad minket ez a látvány, de a három leghíresebb, leglátványosabb útvonal a Glacier Express, a Bernina Express, valamint a Gotthard Panorama Express, ezek mellett hatalmas panorámaablakokkal közlekedik még a Voralpen Express és a GoldenPass Panoramic Express is. Ezt az öt járatot három kiegészítő vonatúttal össze lehet kötni egy átfogó nyolcnapos körutazásban, ráadásul úgy, hogy még a legizgalmasabb, legnevezetesebb hegyi vasutakat is kipróbálhatjuk. Az ajánlott nyolcnapos, 1280 kilométeres kiruccanást ugyanis úgy állították össze, hogy két panorámavonat közt jusson idő egy-egy kirándulásra is. És amit talán mondani sem kell: a vonatok óraműpontossággal közlekednek, tiszták, és szinte mind kínál étkezési lehetőséget is.

A három legszebb panoráma-útvonal1. Glacier Express

Fotó: 123RF

A Glacier Express nem véletlenül érdemelte ki a „világ leglassúbb expressz vonata" becenevet, hiszen közel nyolc óra alatt teszi meg a Zermatt és St. Moritz közötti mintegy 300 km távolságot –elképesztően szép tájakon. Az utazás során a vonat 291 hídon és 91 alagútban halad át, közülük legismertebb, legtöbbet fotózott látványosság a Landwasser viadukt.

Az egész utazás rendkívül kifinomult élmény. A patyolattiszta, tágas, gyönyörű vonat hatalmas ablakaival, a végtelenül kedves személyzet, a lenyűgöző panoráma, a háromfogásos finom ebéd, amelyet az étkezőkocsiban fogyaszthatunk el, de kérésre akár az asztalhoz is hozzák. Még wifi is rendelkezésre áll, nem mintha érdemes lenne az internetet babrálni, amikor annyira gyönyörű a táj.

Teljes menetidő: 7 óra 45 perc

2. Bernina Express

Fotó: 123RF

A Bernina Express a másik nagy közönségkedvenc, amely szigorúan véve Chur és Tirano között közlekedik, de a körút során a St. Moritz és Lugano közti szakaszon vesszük igénybe. Ez is csak nevében „expressz", ami inkább arra utal, hogy kötelező az előzetes helyfoglalás. A sebesség viszont ez esetben is cammogós, de ezen nem bánkódik senki, hiszen főleg turisták utaznak rajta, akik pont minél tovább akarnak a tájban gyönyörködni.

Teljes menetidő: 6 óra 15 perc

3. Gotthard Express

Fotó: 123RF

A harmadik nagy klasszikus a Gotthard Express, amely egy viszonylag új panorámajárat – mindössze öt éve üzemel. Csak a panorámaablakos kocsik újak, az útvonal nem: már a 19. század közepén megszületett az ötlet, hogy az Alpok két oldalát össze kellene kötni vasúti sínekkel. A terv megálmodója Alfred Escher volt, akinek szobra most az egyik kocsiban „utasként" ücsörög. Az ezer méter szintkülönbséget áthidaló, 1872 és 1882 között megépített vasút a kor híres mérnöki vívmánya volt, és azóta is remekül üzemel. A legbravúrosabb szakasz az, ahol mindössze 30 km távon kell 670 méter szintkülönbséget leküzdeni – itt időnként jókora hurkokat tesz meg a vonat, hogy egyre lejjebb (feljebb) ereszkedjen.

Teljes menetidő: 5 óra 15 perc

AMI MÉG ÉRDEKELHET