Mesés forgatag Lipcsében

Kedvenc karácsonyi vásáraink sorozatának 3. állomása.

Fotó: Shutterstock

Négy karácsonyi vásár Európában, amelyeket érdemes felvenni az ünnepi desztinációk listájára. Van köztük hagyományos és van modern, egy az örökzöld szigeten, egy viszont a garantált télben. A vásározás mellé pedig további autentikus programokat is ajánlunk. Ebben a részben bemutatkozik Lipcse a finn faluval, az Augustusplatzcal, és a gyerekek legnagyobb örömére a Meseerdővel.

A németországi Lipcsében immár 1458 óta rendeznek karácsonyi vásárt rengeteg bódéval és persze csodálatos karácsonyfával. A város hat tere is bekapcsolódik az ünneplésbe, és mindenhol más tematikával várják a nagyérdeműt: a Naschmarkton például tradicionális, apáról fiúra öröklődő foglalkozások kézműves remekeit árulják. Persze a hagyományos, forralt bort és mézeskalácsot kínáló bódékat is megtaláljuk itt, a lipcsei vásár specialitása mégis az Augustusplatzon felállított finn falu.

A finn faluban tényleg finn specialitásokba botlunk, vagyis kóstolhatunk füstölt lazacot és rénszarvashúst – feltéve, hogy nem félünk Télapó haragjától, aki mellesleg fogadóórákat is tart a vásárban. Ezenkívül finn kotákban, azaz kunyhókban tábortűz mellett mulathatunk, miután bespájzoltunk a finn kézműves termékekből – itt ismét a szegény rénszarvasok bőrét vitték a vásárra. A szomszédos meseerdőben pedig a gyerekek is megtalálják a számításukat, így amíg mi nyugodtan kortyolgatjuk a Glöginket, addig az utódok a mesés varázslat részévé válnak.

Nyitva: 2022. november 22. – december 23.

www.youtube.com

FPV: Christmas Fairytale Forest - Märchenwald Weihnachten (Leipzig von Oben) Cinewhoop

​Ezt se hagyd ki!

Fotó: Shutterstock

  • 1. A Museum in der Runden Ecke (Stasi Múzeum) elrettentő kiállításon mutatja be a volt NDK titkosrendőrségének működését és a vasfüggöny rossz oldalán ragadtakat évtizedeken keresztül átprogramozni igyekvő propagandát.
  • 2. A City-Hochhaus (Panoráma torony) 29. emeletén nemcsak elképesztő látványban lehet részünk, de még egy fine-dining étteremben, a Plate of Artban is megpihenhetünk.
  • 3. A Mädler Passage történelmi árkádja az egyik legmenőbb bevásárlóutcába vezeti el a shoppingolni vágyó látogatót.

A Stasi korábbi központja: érdekes (ha nem inkább borzongató) maradvány Lipcse közepén

www.youtube.com

DIE LEIPZIGER STASI-ZENTRALE - DDR-Relikt in bester Citylage | MDR DOK
AMI MÉG ÉRDEKELHET