Kaunas – čertovsky dobré miesto

Turisti prichádzajú do Litvy najmä s cieľom návštevy jej stredovekého hlavného mesta Vilnius, hoci sa tento pobaltský štát pokúša ponúknuť oveľa viac. Druhé najväčšie mesto krajiny sa nachádza v nádhernom prírodnom prostredí a jeho staré mesto ukrýva úžasné vybudované dedičstvo. Dobrou správou je, že do Kaunasu sa dá dostať priamym letom z Bratislavy.

Foto: Shutterstock

Až 93 % z 300 000 obyvateľov Kaunasu, ktorý sa nachádza v strede krajiny, sú Litovčania – dôvodom je to, že tu počas Sovietskeho zväzu nevznikol žiadny priemysel, takže počet Rusov, ktorí tu žijú, je v porovnaní s inými mestami v Pobaltí nízky. Aj vďaka tomu si architektúra mesta zachovala svoj autentický litovský charakter.

Biela labuť a červené tehly

Väčšinu územia starého mesta, ktoré sa nachádza na sútoku riek Neris a Nemunas, zaberá park Santakos a zvyšky stredovekého hradu. Hrad, postavený na strategicky dôležitom mieste, bol kedysi dôležitou pevnosťou pri obrane proti nemeckým rytierom. Dnes sa zachovali z gotického hradu z 13. storočia len ruiny a prezrieť si možno len zrekonštruované časti objektu. Jedným z klenotov starého mesta je radnica, ktorá je pre jej elegantne riešenú 53 metrov vysokú vežu ľudovo známa ako biela labuť. Neďaleko sa nachádza najstarší meštiansky dom v Litve, Perkunasov dom, postavený v roku 1500 v štýle tehlovej gotiky, ako aj arcibiskupská katedrála, ktorá je najväčším gotickým kostolom v krajine. Tehlová gotika je charakteristickým typom severoeurópskej a baltskej gotickej architektúry. Dôvodom jej vzniku bol nedostatok stavebného materiálu, kvôli čomu sa stavalo z pálenej červenej tehly.

Most Vytautas – vpred do budúcnosti, späť do minulosti

Najkrajší výhľad na staré mesto a most Vytautas je z vyhliadky Aleksotas na druhej strane rieky Nemunas, kam sa dá dostať aj zubačkou. Most cez nie príliš širokú rieku bol pomenovaný po litovskom veľkovojvodovi Vytautasovi (Vitoldovi). Miestni hovoria, že to bol kedysi najdlhší most na svete, pretože prejsť po ňom trvalo týždeň a pol. Iba polovica z príbehu je však pravdivá: v 18. storočí patril Kaunas k pravoslávnemu Rusku, ktoré používalo juliánsky kalendár, zatiaľ čo Aleksotas patril Prusku, ktoré používalo gregoriánsky kalendár a časový rozdiel medzi týmito dvoma kalendármi spôsobil túto zvláštnosť.

Duch minulosti: sovietsky atómový bunker

Foto: Atominis Bunkeris

Múzeum atómového bunkra KGB, ktoré je jedinečnou atrakciou v Kaunase, nám pripomína desaťročia sovietskej nadvlády. Jeho poloha je nezvyčajná, nachádza sa totiž šesť metrov pod zemou. Môžete tu vidieť všetko, čo používala tajná služba Sovietskeho zväzu: sledovacie zariadenia, odpočúvacie zariadenia, mobilné rádiové vysielačky, rušiacu stanicu, ploštice, ale aj zariadenia slúžiace na superrýchle vlámania.

Múzeum čertov

www.youtube.com

Devils' Museum (Velnių muziejus), Kaunas, Lithuania

Múzeum čertov (Velnių muziejus) je svetovým unikátom. Začiatkom 20. storočia začal impresionistický maliar Antanas Žmuidzinavičius zbierať rôzne výtvarné diela zobrazujúce čerta. Viac ako 3000 diel vystavených v múzeu pochádza zo 70 krajín sveta.

Čo by ste mali ochutnať?

Tradičným jedlom je šaltibarščiai, čo je studená cviklová polievka, ale aj cepelinai či didžkukuliai, halušky plnené mäsom, syrom a špenátom, podávané s kyslou smotanou a slaninkou. Medzi nápojmi patrí ku klasike, ktorá obsahuje málo alebo žiadny alkohol, gira so sladkou chuťou, ktorá sa vyrába z kvaseného ražu a medový likér známy ako krupnikas. Medzi koláčikmi nemôže chýbať sausainiai grybukai vyzerajúci ako hríb, ktorý chuťou pripomína perník, ale ani už aj na pohľad príjemné šakotis, ktoré sa pripravuje podobne ako náš trdelník.

AMI MÉG ÉRDEKELHET