Elképesztő meteorzápor húz el felettünk, érdemes nézni!

Az Orionidák mind elégnek a fejünk felett, de ez meglehetősen látványos performansz.

orionidák
Fotó: Shutterstock

A Halley-üstökösnek köszönhetően hullócsillagzápor figyelhető meg a Föld bármely pontjáról november 22-ig. Te már tudod, mit kívánsz majd?


Az Orionidákat maga a NASA is az év egyik legszebb meteorrajának nevezi, így ha egy szemkápráztató élményben szeretnénk részt venni, akkor érdemes figyelemmel kísérnünk az eget. A jelenség egészen november 22-ig tart.

A meteorraj a világ minden szegletéből látható lesz majd, és ha sikerül ébren maradnunk, akkor óránként még 20 meteor fénycsóváját is láthatjuk majd.

Olvastál már erről?A NASA magyar technológiát visz a Holdra

Hogy lettek az Orionidák?

www.youtube.com

Orionids Meteor Shower 2023

Az Orionidák eredetileg meteoritok, melyek a Halley-üstökös kőzetmagjának maradványaiból keletkeztek. Miután ezek az üstökösről leszakadnak, kavargó törmelékfelhőként lebegnek tovább az űrben – ismerteti a jelenséget a hamuesgyemant.hu.

Amikor a Föld áthalad ezen a területen, ezek a lebegő objektumok a légkörünkkel érintkezve elégnek, és meteorokká – vagy közismertebb nevükön hullócsillagokká – változnak. Ilyenkor a kőzetek porráégésükig mintegy 66 km/s sebességgel haladnak a Föld felé, a folyamatot pedig egy pár másodpercig, de akár percekig is eltartó sugárzó fénycsík kíséri.

Ezek a fénycsíkok azok, melyeket fényszennyezettségtől mentes területeken akár szabad szemmel is kiszúrhatunk.

Még több érdekesség: Nem bújkálhatnak tovább a marslakók

Hogy találjuk meg őket?

Fotó: Shutterstock

Ha a lehető legtöbb hullócsillagot szeretnénk látni, akkor érdemes megkeresnünk az égbolton az Orion-övet. Ez igazából egy három csillagból álló egyenes, melyek szemmérték szerint nagyjából azonos távolságra helyezkednek el egymástól. A NASA szerint ezt követően már csak meg kell keresnünk az Orion-övtől kicsit távolabb eső sötét foltot az égen, ugyanis ebből a perspektívából hosszabbnak és látványosabbnak fognak tűnni a meteorok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET