Cinco de Mayo: Mexický sviatok venovaný piatemu máju

Sviatok Cinco de Mayo je často zamieňaný s Dňom nezávislosti Mexika, ale ide o mylnú predstavu. Názov v španielčine znamená - 5. mája. Práve tento deň sa zapísal do histórie ako deň víťazstva bitky pri meste Puebla. Cinco de Mayo si pripomína víťazstvo mexickej armády nad francúzskymi silami Napoleona III. Je to deň venovaný tacos, burritu, margarite, tequile a guacamole.

Foto: 123rf

Piateho mája sa po celom Mexiku navštevujú ľudia a usporadúvajú bujaré oslavy pre rodinu a priateľov. V mestách sa konajú početné festivaly. Všetko je vyzdobené v mexickej trikolóre: červená, biela a zelená. Tento deň je vnímaný ako deň na oslavu kultúry, úspechov a skúseností ľudí s mexickým pôvodom, ktorí žijú v Spojených štátoch amerických. Možno aj preto ho viac oslavujú práve v USA než v Mexiku. Jedna z najväčších osláv Cinco de Mayo sa koná v mestách ako Los Angeles, San Jose, San Francisco, San Antonio, Sacramento, Phoenix, Albuquerque, Denver a El Paso. Práve tu sa totiž nachádza veľká časť obyvateľstva s mexickým pôvodom. Keď sa v roku 1982 dozvedeli pôvodní obyvatelia o vyhratej bitke z médií, poobliekali sa do vojenských uniforiem a vybehli do ulíc oslavovať. Pravdepodobne vtedy sa tu začala písať história osláv.

História Cinco de Mayo

Foto: Getty Images Hungary

Keď už v roku 1861 mexický prezident Benito Juárez nevládal splácať dlhy európskym vládam, Francúzsko, Británia a Španielsko sa rozhodli vyslať námorné sily do mexického mesta Veracruz so žiadosťou o ich splatenie. Francúzsko, vedené Napolenonom III., sa rozhodlo využiť príležitosť financiami oslabeného Mexika a tiahlo do bitky. Chcelo vytvoriť druhú mexickú ríšu priaznivú pre Francúzov. Dobre ozbrojená francúzska flotila zaútočila na Veracruz s veľkou silou a prinútila prezidenta Juáreza a jeho vládu ustúpiť. Okolo šesťtisíc francúzskych vojakov bolo však porazených skôr, ako sa vôbec mohli dostať do Mexico City, a v mexickom meste Puebla svoj boj prehrali. Okolo dvoch tisícok slabo vyzbrojených Mexičanov opevnilo svoje mesto a pripravili sa na francúzsky útok. Bitka trvala od skorých ranných hodín do neskorého večera dňa 5. mája 1862. Po niekoľkých hodinách konfliktu sa mexickým vojskám podarilo zvíťaziť v boji proti jednej z najlepších armád sveta. Na mexickej pôde padlo viac ako 1 000 francúzskych vojakov. Mexické vojsko bolo privedené k víťazstvu vtedy len 33-ročným mladým generálom menom Ignacio Zaragoza. Ten však v tomto mladom veku aj zahynul, ale úplne inou smrťou než pre zranenia v bitke. Pre zlé hygienické podmienky, ktoré panovali v boji a zlému zdravotnému stavu, podľahol Ignacio Zaragoza myšiemu týfusu spôsobenému blchami hlodavcov.

Takto chutí Cinco de Mayo

Foto: 123rf

V Mexiku sa väčšina osláv Cinco de Mayo koná v Pueble, kde sa bitka odohrala. Ľudia sa zvyknú obliekať do uniformovaných kostýmov ako francúzski či mexickí vojaci. Ženy siahnu po pestrofarebných odevoch a dlhých sukniach, aby sa tiež mohli zapojiť do veľkolepých prehliadok. V uliciach hrajú mariachi, sprevádzaní mexickými ľudovými tancami a tradičnými potravinami. Predajcovia využívajú túto príležitosť na naplnenie vreciek a na každom rohu tak nájdete stánok s vlasteneckými odevmi, mexickými suvenírmi, ale aj stánky s predajom mexického občerstvenia. Najčastejšie sa predávajú buritos a tacos, ktoré sú základom každej dobrej párty. Počas osláv nesmie chýbať koktail margarita a samozrejme tequila.

No nad všetkými dobrotami víťazí národné jedlo Mexika - mole poblano. Ide o oficiálne jedlo sviatku Cinco de Mayo. Mole Poblano obsahuje kuracie alebo morčacie mäso v červeno-hnedej omáčke, ktorá je malým, mexickým zázrakom. Práve správne namiešaná omáčka je hotová alchýmia, pretože obsahuje niekoľko ingrediencií, ktoré musia spolu dokonalo ladiť. Nájdete v nej čili, čokoládu, škoricu, aníz, mandle, tekvicové semiačka či klinčeky. Takto chutí Mexiko.

Foto: 123rf

AMI MÉG ÉRDEKELHET