Az egész ország megbénulhat, Komáromnál is leáll a forgalom

Nálunk is tiltakoznak a gazdák.

forgalmi dugó

Szlovákiába is elér az uniós országokban már hetek óta tartó gazdatüntetések hulláma. Ennek keretein belül február 22-én országos tiltakozóakciót szervez a mezőgazdászok két érdekvédelmi szövetsége, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) és a Szlovák Agrárkamara (SAK).

A többi uniós országhoz hasonlóan nálunk is a termények csökkenő eladási ára és a növekvő költségek miatt tiltakoznak a gazdák. A legtöbbjük az unió klímavédelmi, az agráriumot zöldíteni kívánó intézkedéseit okolja a problémák miatt. A csütörtöki akció közös szlovák, cseh, lengyel és magyar tiltakozás lesz.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

„A legnagyobb probléma az, hogy a szlovák termékek állnak a raktárban, rendkívül alacsony az áruk, és nem veszik meg őket a hazai feldolgozók, a kereskedők, mert az olcsó ukrán gabonát részesítik előnyben”

– magyarázta a Paraméternek az akció egyik okát Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke. Szerinte ezeket a terményeket átcsomagolják a lengyel határon, és uniós termékként értékesítik.

Ő emellett speciális helyi problémának tartja a szlovákiai földadót is, ami miatt régiónként, sőt akár falvanként is eltérő befizetendő összeget állapítanak meg a helyi önkormányzatok.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

„Sok helyi önkormányzat nem arányosan emelte a földadó mértékét, mi pedig azt kérjük, hogy legyen valamilyen egységes, országos szabályozás”

– mondta Patasi. Bár szerinte az országos átlag 28 euró körül mozog, vannak olyan önkormányzatok is, amelyek akár 120 eurót is elkérnek hektáronként.

A szervezők szerint nem várható szalma- vagy gumiabroncs-égetés, mint azt több európai országban is láthattuk, ennek ellenére a tiltakozást megérzi majd a lakosság is. A legnagyobb akcióra Pozsonyban számíthatunk, de a gazdák minden járás központjában ott lesznek. Dunaszerdahelytől a komáromi Monostori hídig vonulnak majd, ahol csatlakoznak hozzájuk a helyi felvonulók is. A traktormenet várhatóan elég jelentős torlódásokat okoz majd, és komáromi híd előtti körforgalomban is leállítják majd egy ideig a forgalmat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET