Világkonyha: Mi fán terem a tamarind?

Édes és savanyú, és nagyjából mindent készítenek belőle.

Fotó: Shutterstock

Ahhoz képest, hogy Afrikából származik, a távol-keleti konyha egyik alap összetevője. Nemcsak a furcsa bogyókból készítenek szószt, csatnit vagy épp innivalót, hanem felhasználják a leveleit és a virágát is. Igazi jolly joker, ami ronda, de finom.

A tamarindusz termése egyszerre fűszer és gyógynövény, itthon főleg emésztést segítő hatása (nagy mennyiségben hashajtó) miatt ismert. A növény Afrikából származik, de Indiában kezdték el nagy mennyiségben termeszteni. Nagyon népszerű a friss, sötét színű bogyókból készült üdítő, de főznek belőle csatnit, mártásokat, a legismertebb a Worcester-szósz, és sok szójaszószban is van. Megfőzik az érett gyümölcsöt lekvárnak, fűszernek viszont az éretlen termést használják fel, a tamarindusz növény virágait és leveleit pedig köretnek is fogyasztják. A termését, kérgét és leveleit is felhasználják a népi gyógyászatban, nagyon jó kálium, magnézium, vas, C-vitamin és B-vitamin-forrás.

Varázslás és vitaminok

Fotó: Shutterstock

Nem a szépségversenyen indul

Az indiaiak különleges, spirituális erőt tulajdonítanak a tamarindnak, úgy vélik, hogy a fa magához vonzza a szellemeket. Maga a tamarindtermés pedig egy csodás elixír, ami segíti a gyermekáldást, tehát nemcsak egy fontos, tápanyagokban és ízekben gazdag fűszert látnak benne, hanem varázserőt is.

Tamari vagy tamarind?

Ha szeretnéd kipróbálni a tamarindot, akkor ázsiai boltokban, keleti fűszereket árusító üzletekben könnyen hozzájuthatsz a tamarindlekvárhoz vagy -sűrítményhez, valamint rengeteg féle kész szószban is megtalálható. Létezik egy sós tamari szósz, de ennek nincs köze a tamarindhoz – a tamari szósz egy szójaszósz, aminél az erjesztéshez nem használnak búzát, így gluténérzékenyek is használhatják, ehetik. A tamari kifejezetten japán szójaszósz, a misopaszta készítésének mellékterméke és sokkal hosszabb ideig fermentálják, mint a szójaszószt.

Tehát, ha finom és egészséges savanykás szószt szeretnél egy ázsiai tésztához vagy pirított riszhez készíteni, akkor a tamarind legyen kéznél, mert így tényleg autentikus keleti ízt tudsz elérni!

AMI MÉG ÉRDEKELHET