Michal Páleník utazási tippjei

Az egészséges életmód szakembere itthon is szereti tölteni az időt, de az Államokat is kedveli.

Joshua Tree
Fotó: Shutterstock

Michal Páleník egészségguru Szlovákián kívül a nagyvilágban is jól érzi magát. Íme, öt úti cél, ami közel áll a szívéhez.

Az én városom

Pozsonyban élek, és szeretem a várost, szívesen térek ide vissza. Nagyon sokszínű, vannak hegyei és sík területei, van folyója és sok-sok vízfelülete. Mutassanak nekem még egy helyet, ahol ilyen kis területen ennyi állóvíz van: az Aranyhomok, a Štrkovec-tó, a Misérdi-tavak… Külföldi városokban egyáltalán nem magától értetődő, hogy az ember bármikor kiülhet egy tó partjára pihenni. Itt minden megvan: a város ugyan nem is túl nagy, mégsem olyan, hogy az ide látogatók vagy az itt élők unatkoznának.

​Michal Páleník kedvenc szlovákiai helyei

Fotó: Shutterstock

Szepesi vár

Nagyon nehéz választanom. Szlovákiában rengeteg varázslatos hely van, mindegyik másként ejt rabul. Hegyek, alföldek, tavak, gátak, dombok, barlangok…, minden egyes régió olyan, mintha más-más országban járnánk.

Szepesség

A feleségem teljes családja Iglóról származik, nagyon közel áll hozzám ez a vidék. Remek kilátás nyílik a Tátrára, és mintha az élet is lassabban pörögne ott.

Árva

Nem jártam ott ugyan sokszor, mégis magával ragadott az ottani természeti környezet szépsége.

És a nagyvilág csábító úti céljai: Kalifornia

Fotó: Shutterstock

Napa Valley szőleje

Tetszik ennek az amerikai államnak a sokszínűsége: van tengere és hegyei is, minden, amit a természet kínálhat. Amikor Napa Valley-ben jártam, egy mesterséges várat mutattak meg nekünk, amit a helyiek csak azért építettek, hogy ilyet is láthassanak. Mi csak nevettünk rajta, a hazánkba látogató külföldi turistákat azonban mindig lenyűgözi, ha olyat láthatnak élőben, amit korábban csak filmekben.

​Washington állam

Fotó: Shutterstock

Errefelé talán kicsit többet esik, de az itteni emberek nagyon kedvesek, a természet mindenhol szinte karnyújtásnyira van. Reggelente az ablakból akár őzeket is láthat az ember.

AMI MÉG ÉRDEKELHET