Najkrajší sklad uhlia a tajná skrýša Michelangela vo Florencii

Od polovice novembra je sprístupnená nedávno objavená miestnosť v múzeu Medicejskej kaplnky. Práve sem sa uchýlil všestranný renesančný umelec, keď sa bál o svoj život a pomsty vplyvnej rodiny Mediciovcov.

Foto: Musei del Bargello

Malú izbu v Medicejskej kaplnke objavili náhodou v roku 1975, keď múzeum chcelo vytvoriť nový východ pre návštevníkov. Počas rekonštrukčných prác tu pod dvoma vrstvami omietky objavili uhlové kresby, ktoré pravdepodobne patria Michelangelovi. Renesančný umelec pravdepodobne žil v tejto tajnej izbe dva mesiace, aby sa skryl pred pomstou rodiny, ktorá vo Florencii vládla tristo rokov.

Do čerstvo otvorenej „tajnej izby“ v múzeu Medicejskej kaplnky vo Florencii môžu naraz vstúpiť iba štyria návštevníci. Medicejská kaplnka je súčasťou štátom spravovaného múzejného komplexu Bargello. Spomínanú miestnosť používali pôvodne na uskladnenie uhlia a nákresy na stene podľa historikov umenia vytvoril sám Michelangelo.

Foto: Musei del Bargello

Počas revolúcie, ktorá vyhnala rodinu Mediciovcov do exilu, Michelangelo zradil svojich dovtedajších patrónov a spolčil sa s ich nepriateľmi. Keď sa rodina po niekoľkých rokoch znovu dostala k moci, Michelangelo sa bál o svoj život.

Podľa historikov sa dva mesiace skrýval v sklade uhlia

a náčrty na stenách svedčia o tom, že si medzitým plánoval nové diela. Mediciovci napokon Michelangela omilostili a umelec mohol pokračovať vo svojej práci vo Florencii.

Foto: Musei del Bargello

Pohrebné kaplnky Mediciovcov sú populárne medzi turistami, lebo paláce a umelecké zbierky tejto svetoznámej rodiny určujú ráz mesta aj v súčasnosti.

V kaplnkách sa nachádzajú aj viaceré Michelangelove sochy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET