Miesta, ktoré vo svete preslávil film

S príchodom sprísnených opatrení proti koronavírusu sa možnosti cestovania zminimalizovali na výlety v rámci Slovenska a len na čerstvom vzduchu. Ak si napriek tomu chcete pocestovať po svete, poďte s nami na niekoľko miest, ktoré preslávilo filmové plátno. A možno nájdete inšpiráciu aj na domáce kino.


Jokerove schody

www.youtube.com

Stairs dance | Joker [UltraHD, HDR]

Filmovým úspechom minulého roku bol film Joker. Čiastočne vďaka tomu, že režisér Todd Philips ponúkol úplne nový pohľad na príbehy superhrdinov, ale predovšetkým vďaka stvárneniu hlavnej úlohy hercom Joaquinom Phoenixom. Jedna z jeho nezabudnuteľných scén sa odohráva na schodisku v New Yorku, ktoré sa odvtedy stalo obľúbeným cieľom turistov. Pred príchodom koronakrízy zmenili schody v Bronxe svoju úlohu z praktickej na estetickú. Na každom schode sa niekto fotil, veľa z nich v make-upe a kostýmoch Jokera. S pandémiou aj toto turistické miesto osirelo, no po oživení turizmu tu môžeme vďaka kultovosti tejto snímky opäť čakať nápor ľudí. Podľa miestnych má náhla popularita aj jednu výhodu. Schody, vedené v úzkom priechode medzi domami, sú teraz oveľa čistejšie.

Lokalita: Shakespeare Ave., New York, USA

Sklenené steny

www.youtube.com

Ex Machina (2015) CZ HD trailer

Film Ex Machina z roku 2015, ktorý sa točí okolo vzťahu medzi umelou inteligenciou a človekom, je nezabudnuteľným dielom vďaka večne záhadnej téme. Náhľad do jednej z postáv, milionára Nathana, sa odohráva za obrovskými sklenenými oknami. Tie poskytujú príbehu nádherné, no zároveň strašidelné pozadie. Budova v skutočnosti existuje v severozápadnej časti Nórska neďaleko dediny Valldal a je fungujúcim hotelom. Dizajn hotela Juvat Landscape je dosť pôsobivý. Hotel takmer splýva s prírodou, pretože niektoré steny hotelových izieb, prípadné celé izby, sú sklenené.

Lokalita: Juvet Landscape Hotel, Alstad 24, Valldal, Nórsko, juvet.com

Čarovná katedrála

www.youtube.com

Harry Potter and the Half-Blood Prince - McGonagall gives Harry some advice (HD)

Pre fanúšikov Harryho Pottera je jednou z cestovateľských destinácií anglická katedrála v Gloucesteri, kde bolo natočených niekoľko scén z filmov o čarodejníckych učňoch. Nachádza sa 150 km od Londýna. Katedrála je najvýznamnejšou stavbou v tejto oblasti postavenou medzi 11. a 14. storočím a jej monumentálne oblúky dokonale zapadajú do Rokfortu opísaného J. K. Rowlingovou. Návštevníci sú v katedrále vítaní a počas prehliadky si dokonca môžete pozrieť presné miesta natáčania.

Lokalita: 12 College Green, Gloucester, Veľká Británia, gloucestercathedral.org.uk

Portugalčan z Francúzska

www.youtube.com

Love Actually Jamie Proposes To Aurelia

Jedna z ikonických scén zo všetkých našich obľúbených vianočných filmov, Láska nebeská, sa odohráva v portugalskej reštaurácii. V nej sa posadí Colin Firth v podaní Jamieho a požiada o ruku svoju portugalskú lásku, Auréliu. Reštaurácia existuje aj v skutočnosti. No nie na Pyrenejskom polostrove, ale v meste Marseille v južnom Francúzsku. V Bar de la Marine, ktorý sa tu nachádza v jednom z južných prístavov mesta, sa cez obed alebo večeru na výhľad rozhodne nemôžete sťažovať.

Lokalita: 15 Quai de Rive Neuve, Marseille, Francúzsko

Viedenská čierna

www.youtube.com

Before Sunrise (1995) (Trailer)

Vo Viedni, v tieni Franziskanerkirche, leží malá kaviareň, Kleines Café. Toto miesto je tiež známe z filmu Pred úsvitom. Prvá časť trilógie Richarda Linklatera sa odohráva v uliciach rakúskeho hlavného mesta. Tu sa za jedinú noc zamilujú a túlajú Jesse (Ethan Hawke) a Céline (Julie Delpy). Kaviareň skutočne existuje, takže si môžete dokonca posedieť a pri šálke kávy zažiť pokojnú atmosféru, ktorá z filmu vyžaruje.

Lokalita: Franziskanerplatz 3, Viedeň 1, Rakúsko

Po stopách Amélie

www.youtube.com

Amélie | ‘You Two Belong Together’ (HD) - Audrey Tautou, Isabelle Nanty | MIRAMAX

Pri návšteve Paríža sa najmä pre nadšencov kávy a filmu oplatí navštíviť kaviareň s názvom Two Mills vo štvrti Montmartre, pár blokov od Moulin Rouge. Práve tu sa v roku 2001 natáčal aj film Amélia z Montmartru, ktorý priniesol svetovú slávu herečke Audrey Tautou. Kaviareň funguje a čaká na svojich hostí aj dnes. Pri popíjaní kávy alebo jedení takzvaného Amélie menu môžete dokonca obdivovať svetobežného záhradného trpaslíka, ktorý vo filme hrá dôležitú úlohu.

Lokalita: Café des Deux Moulins, 15 rue Lepic, Paríž, Francúzsko, cafedesdeuxmoulins.fr

Na základe skutočného príbehu

www.youtube.com

The Sound of Music - Trailer

Hollywoodska klasika z roku 1964 - Za zvukov hudby - je stále považovaná za jeden z najpopulárnejších muzikálov na svete. Film založený na skutočnom príbehu sa nakrúcal na niekoľkých nádherných rakúskych miestach. Ubytovať sa môžete v zámku Leopoldskron, pár minút chôdze od starého mesta Salzburgu. Fasáda tejto budovy „formovala" domov rodiny Trappovcov a jej okolie je obľúbenou zastávkou prehliadok so sprievodcom, často špecificky prispôsobených téme muzikálu. Sedemnásťhektárový park a zámocký areál nad jazerom sú prístupné iba pre hotelových hostí, takže ak by ste chceli zámok vidieť zvnútra, musíte si rezervovať izbu.

Lokalita: Leopoldskronstraße 56–58, Salzburg, Rakúsko, schloss-leopoldskron.com

Nad mestom

www.youtube.com

La La Land - "Planetarium" scene

S výhľadom na Los Angeles je Griffithovo observatórium jednou z populárnych turistických atrakcií na západnom pobreží. Okrem hvezdárne je skutočným zážitkom aj park s rozlohou 30 hektárov, kde sa môžete túlať po skrytých chodníkoch, urobiť si piknik, na návštevníkov tu dokonca čaká zoologická záhrada. Budova observatória s tromi kupolami v štýle art deco sa objavila v nespočetných filmoch. Zvnútra i zvonka je ju možné vidieť v muzikáli La La Land z roku 2016, v ktorom účinkovali Emma Stone a Ryan Gosling.

Lokalita: Griffith Observatory 2800 East Observatory Rd. Los Angeles, griffithobservatory.org

AMI MÉG ÉRDEKELHET