Šesť miest pre tajuplný svetielkujúci svet

Noc strávená na pláži pod holým nebom je ojedinelý zážitok sám osebe. Ale čo keď sa aj breh pláže premení na nočnú oblohu? Scénu ako z Avatara môže zažiť každý na vlastnej koži vďaka bioluminiscencii. Tento ojedinelý prírodný jav sa vyskytuje na pár miestach po celom svete a je spôsobený tými najmenšími zo zvieracej ríše.

Foto: Getty Images Hungary

K bioluminiscencii dochádza chemickou reakciou, ktorá produkuje svetelnú energiu v tele organizmu. Takto čarujú najmä fytoplanktóny, kalamáre, krevety, niektoré ryby a hmyz. U nás poznáme tento jav vďaka svetluškám, ktoré sa zjavujú za teplých letných nocí v čistej prírode. Aj tie vytvárajú svetelnú mágiu, ktorá určite učaruje každej duši. Nechajte sa preto zlákať svetielkami a navštívte týchto šesť miest.

Zátoka Mosquito Bay, Portoriko

www.youtube.com

Mosquito Bay

Táto zátoka sa nachádza na malom karibskom ostrove Vieques a má trblietavú povesť. Návštevník môže zažiť najjasnejšiu bioluminiscenčnú scenériu na svete. Vo vodách Mosquito Bay sa nachádzajú organizmy pomenované Pyrodinium bahamense, dinoflagellates (dinosaury). Tieto „dinosaury" sú zodpovedné za úžasný prírodný úkaz. Keď prídu do kontaktu s iným organizmom alebo sa otrasú, vyprodukujú jasný výbuch svetla. Jediný pohyb a tieto malé tvory sú ako blikajúce neónovo modré, žlté a fialové pruhy, ktoré je možné vidieť na kilometre ďaleko.

Zátoka Halong, Vietnam

www.youtube.com

Bioluminescence plankton in Lan Ha Bay _ Ha Long Bay

Halong je záliv vo Vietname, ktorý bol zaradený do svetového dedičstva (UNESCO) a to z dobrého dôvodu. Prekypuje prírodnou krásou a ponúka cestujúcim 3 000 jedinečných ostrovov na dobrodružstvo. Čas si tu jednoducho vyplníte brázdením nespočetných jaskýň, divočiny a džungle - nezabudnite však v noci navštíviť vodný svet. Zátoka vybuchne v žiarivých farbách bioluminiscentného planktónu a vás od toho delí len jeden skok do vody.

Waitomo, Nový Zéland

www.youtube.com

Glow Worm Caves of New Zealand in 360° | National Geographic

Bioluminiscencia sa netýka iba mora. Vo Waitomo na Novom Zélande, osady vzdialenej asi 2,5 hodiny od Aucklandu, sa môžete nechať pohltiť čarovnými jaskyňami. Sprievodcom vám bude vlastná baterka Matky prírody - stovky a stovky žiarivých červov pokrývajúcich steny a stropy jaskýň ako žiara hviezd na nebi.

Springbrook Park, Austrália

Foto: Getty Images Hungary

Ak vás pevnina stále viac láka ako more, navštívte Springbrook Park južne od mesta Brisbane v austrálskom Queenslande, aby ste prírodnú žiaru zažili ešte viac. Zahoďte baterku - neónové plazivé chrobáky osvetlia nočné túry lesmi národného parku. Títo malí tvorovia majú radšej vlhkosť, preto sa na túru vydajte počas dažďov, aby ste mali najlepšiu príležitosť na skúmanie.

San Juan, Washington, USA

www.youtube.com

Discovery Sea Kayaks Bioluminescence Kayak Tour San Juan Island Washington State

Na ostrove San Juan, ktorý leží medzi americkým Seattlom a kanadským Vancouverom, vyhľadajte prehliadku so sprievodcom na kajaku pozdĺž pobrežia North Bay. Tu sa nachádza jedna z najjasnejších bioluminiscencií, ktorá po zotmení vysiela strieborné iskry a elektricky modré pruhy iba z jedného ponorenia pádla. To všetko vďaka vodám bohatým na živiny a mikroorganizmom, ktoré v nich žijú. Zátoky na pobreží sú tu chránené pred vetrom pre lepšie pozorovanie.

Big South Fork, Tennessee, USA

www.youtube.com

Watch: Fireflies Glowing in Sync to Attract Mates | National Geographic

Pozbierajte svoju výbavu, niekoľko kamarátov a vyrazte na cestu do Big South Fork v Tennessee, aby ste si užili nočnú letnú zábavu. Na týchto miestach sa tiesňavy tiahnu hlboko a vedú vás po stúpajúcej kľukatej trase k dvom z najväčších prírodných mostov na východe Spojených štátov - Twin Arches. V noci buďte pripravení byť svedkami ohromujúceho pohľadu: vzduch zahltený elektrickým blikaním nespočetných svetlušiek. Ale najlepšia časť - neblikajú náhodne. Konkrétne druhy používajú jedinečné vzory a sekvencie na komunikáciu a párenie.

Bonusová siedma lokalita je - celý svet. Nevidíte to, ale ľudia v skutočnosti žiaria tiež vlastnou formou bioluminiscencie. Podľa štúdií existuje ľudská bioluminiscencia vo viditeľnom svetle. Je však príliš slabá na to, aby ju naše slabé oči zachytili. Tak čo poviete, je svet hneď čarovnejší a trblietavejší?

AMI MÉG ÉRDEKELHET