Mikor érdemes Franciaországban síelni? És mikor nem?

Inkább kerüljük el a síszünetet és a nemzeti ünnepeket...

Fotó: Shutterstock

Az első rész után, ahol végigvettük, milyen költségekkel érdemes kalkulálni egy francia síelésnél, a második részben a gyerekekkel is élvezetes úti célokat emeltük ki. A harmadik részben megnéztük, hol tutibiztos a hó, most pedig az időpontot vettük górcső alá: mikor menjünk, és mikor ne?

Január, február, március?

Fotó: Shutterstock

Az első szempont a hóbiztosság: az alacsonyabban fekvő, kisebb, gyerekes pályarendszereken decemberben jellemzően nincs elég hó. A karácsonyi szünetben a franciák is elözönlik a lejtőket, ráadásul a téli szünet végéig az árak is magasabbak, így biztosan nem ez az ideális választás.

Január második hetétől február első hetének végéig a pályák kényelmesen használhatók, az árak pedig relatíve alacsonyak. Legalábbis sokáig így gondoltuk. Ma jobban járunk, ha megnézzük a hó-előrejelzéseket, hogy ne köves pályán kelljen csúsznunk január közepén.

Február második hetétől márciusig viszont elkezdődik a francia iskolai síszünet, így innentől a kiváló hangulat mellett magasabb költségekre és sok-sok sporttársra számíthatunk a lifteknél.

Márciusban a legtöbb terepen, ha máshogy nem, hóágyúval biztosított a síelés, de áprilisban már érdemes megnézni az aktuális hóadatokat. Ha előre foglalunk, akkor magasan fekvő pályarendszert válasszunk, mert ahogy fentebb említettük, a globális felmelegedés és a hómennyiség drasztikus csökkenése az Alpokat is erőteljesen sújtja.

AMI MÉG ÉRDEKELHET