Többágyas hostelszoba: erre készülj fel!

Ez a legolcsóbb szállástípus, de van néhány hátránya.

hostel
Fotó: Shutterstock

Valójában nemcsak hátránya, számos előnye is van egy többágyas hostelszobának: például nem leszel magányos, vagy nem kell egyetlen idegennel együtt aludnod, hanem többen lesztek egy légtérben. Az viszont, hogy az ott töltött idő kellemes legyen, csak a résztvevőkön fog múlni - vagyis rajtad is. Íme, pár tipp, amivel akár jó példát is mutathatsz.

Túlélőkészlet

Készülj fel a zajra, a zavaró fényekre és a szagokra!

Vagyis mindig legyen nálad szemmaszk és füldugó, a cipődet mindig hagyd kint az ajtó előtt és nyugodtan kérd meg a szobatársakat is, hogy tegyenek így.

A hostelekben nincs takarodó vagy kijárási korlátozás, mindenki akkor jön-megy, amikor akar, és éppen ezért a nap bármelyik szakában lehet olyan szobatársad, aki alszik: lehet beteg, másnapos vagy végletekig kimerült, tehát hagyd pihenni!

Legyen kéznél mindig egy fejlámpa vagy világíts a mobiloddal, hogy ne zavarj másokat a szobai fénnyel, ha éjjel nem találod a telefontöltődet, strandpapucsodat vagy mondjuk a gyógyszeredet az éjjeli sötétségben. Minden zajkeltésnél gondolj arra, neked hogyan esne, ha te szeretnél aludni, és valaki más neszezne melletted.

Ha téged zavarna, valószínűleg az alvótársaidat is idegesíti a zacskócsörgés vagy a papírzörgés.

Élni és élni hagyni

Fotó: Shutterstock

  • Kimondatlan szabály – illetve van, ahol van házirend, de ez a ritkább –, hogy este 10 és reggel 8 között illik csendesen lenni, nem beszélgetni, (még suttogva sem), zajt csapni, zörögni, csörögni, lámpát felkapcsolni.
  • Ha beszélgetni szeretnél, akkor menj ki a közös térbe, a mobilodat mindig némítsd le, ha ébresztőre kell kelned, hogy elérd a repülőt, akkor első hangjelzés után kapcsold ki az ébresztőt, hogy mást ne zavarj.
  • Semmilyen büdös, szagos holmit, ételt, italt ne vigyél be a közös hálóhelyiségbe, hagyd kint vagy tedd hűtőbe. Akármilyen drága is volt az érett francia sajt, nem teheted a többiekkel, hogy tovább érleled a közös szobában...
  • Mindig legyen nálad egy kellemes illatú, nyugtató illóolaj (levendula, narancsvirág, jázmin), amit a párnádra cseppenthetsz, hogy legalább a te környezet finom illatú legyen, és ne zavarjanak más szagok. Legyél szemfüles és lehetőleg az ablak vagy teraszajtó melletti ágyat válaszd, hogy mindig legyen friss levegőd.
  • Egy kis magánszférára vágysz? Válaszd a felső ágyak egyikét, de figyelj arra, hogy a fel- és lejárkálással ne zavard az alattad alvó szomszédodat!
  • Szeretnél csak női szobában aludni? Ne bízd a véletlenre, és keress eleve ilyen hostelszobát, ma már sok, nagy hostelben vannak csak női hálótermek, viszont ezek telnek be a leghamarabb. Inkább fizess egy kis foglalót, ha ezen múlik, hogy legyen ágyad a lányoknál.
  • Ha nem érzed magad biztonságban egy koedukált szobában, azonnal jelezd a hostel személyzetének, és ha kell, kérj szobacserét.
AMI MÉG ÉRDEKELHET