​Vo viacerých obciach bol vyhlásený mimoriadny stav kvôli výskytu medveďa hnedého

Vo viacerých obciach sa v posledných dňoch objavili medvede.

medveď

Po útokoch medveďa v Liptovskom Mikuláši 17. marca úrady varovali obyvateľov, aby sa upokojili, pretože sa predpokladá, že nebezpečenstvo pominulo. Dňa 21. marca však bol vo viacerých regiónoch vyhlásený stav núdze s odvolaním sa na vysoký výskyt zvierat s hmotnosťou niekoľko sto kilogramov.

Ako sme už informovali, 17. marca sa do Liptovského Mikuláša zatúlal medveď hnedý. Podľa úradov zviera zranilo celkovo päť ľudí, pričom stovky kilogramov vážiace zviera pohrýzlo alebo poškriabalo miestnych obyvateľov vo veku od 10 do 72 rokov.

Hoci boli občania spočiatku upozornení, aby zachovali pokoj, 21. marca bol vo viacerých okresoch na severe Slovenska vyhlásený mimoriadny stav.

Medzi postihnuté okresy patria Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Poprad, Kežmarok, Žilina, Martin, Prievidza a Turčianske Teplice.

Okrem toho bude od 22. marca platiť v celom Banskobystrickom kraji mimoriadny stav.

Foto: Unsplash

Do tohto správneho celku patria aj okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár.

Ministerstvo životného prostredia zdôvodňuje nárast počtu stretnutí človeka s medveďom tým, že veľký počet jedincov v ohrozených oblastiach sa stal synantropným, t. j. žije v blízkosti človeka.


Podľa ministerstva životného prostredia úrady vyhlásili stav núdze v oblastiach, kde bol v poslednom čase zaznamenaný najčastejší výskyt sintantropného medveďa hnedého.

Toto opatrenie umožní účinnejšie reagovať na zvýšený výskyt medveďov, a to v rámci policajných a záchranných zložiek. Chceme ľudí jasne ubezpečiť, že štát je tu na ich ochranu

− uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vo vyhlásení k vyhláseniu núdzového stavu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET