Slovensko potrebuje viac mladých talentov

Len 17-ročný hokejista Slovenska, Juraj Slafkovský, sa stal najproduktívnejším hráčom ZOH v Pekingu 2022. Spolu s tímom vybojovali pre Slovensko historicky prvú hokejovú olympijskú medailu. Aj to je dôkazom toho, že u nás máme výnimočných mladých ľudí. Dôležité je podporiť ich v rozvíjaní talentu. Už 15 rokov je to možné aj vďaka programu Talenty novej Európy. Aktuálne výzva na podávanie prihlášok pre tento rok trvá od 21. 2. do 21. 3. 2022.

Foto: Slovnaft

https://www.tne.sk/prihlaska/Odborníci sa zhodujú v tom, že to, čo Slovensko skutočne potrebuje, aby sa presadilo v Európe a vo svete, je viac inovácií, tvorivosti, viac umelcov a viac športovcov. Malá päťmiliónová krajina bez nerastného bohatstva sa totiž môže spoľahnúť na jediné – na šikovnosť ľudí. A každý rok tu prichádza nová generácia, ktorá to so správnou trochou podpory môže dotiahnuť na titulky svetových médií. Dokážu to len s podporou, akou je už pätnásť rokov program Talenty Novej Európy.

Nová Európa a jej talenty

Foto: Slovnaft

Flautistka Ajna Marosz

Talenty Novej Európy (TNE) je grantový program, ktorý už jeden a pol desaťročia financuje spoločnosť Slovnaft s pomocou Stredoeurópskej nadácie. Cieľ je jednoduchý: umožniť, aby sa mladí a talentovaní ľudia mohli sústrediť na rozvoj svojich schopností bez obmedzovaní sa v materiálnych podmienkach. Po pätnástich rokoch tak mohli stovky mladých slovenských talentov odísť študovať na prestížne zahraničné školy, či venovať sa vedeckému výskumu. Mladí športovci sa mohli zúčastniť medzinárodných súťaží a sústredení. Umelci zas navštevujú tie najlepšie hudobné kurzy, obstarávajú si umelecké potreby, či hudobné nástroje. Za cieľavedomými talentmi stoja v tichom tieni ich obetavé rodiny. A jedni aj druhí si zaslúžia podporu.

Neľahký výber

Foto: Slovnaft

Lezec Tristan Sýkora

Aj tento rok si mladí športovci, umelci a vedci rozdelia podporu vo výške 66 000 eur. Za 14 rokov bolo sumou takmer 911 tisíc eur podporených viac ako 450 talentov, pričom pravidelne sa prihlási takmer 200 uchádzačov o grant. Výber preto nie je ľahký. Túto ťažkú úlohu berie na svoje plecia hodnotiaca porota. Tvoria ju violončelista Jozef Lupták, výskumník SAV v oblasti biotechnológie Tomáš Bertók, vizuálna umelkyňa Ilona Németh, pedagóg na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave Ľubor Tománek a ďalší odborníci.

Máte doma talentovaného športovca, umelca, či vedca?

Foto: Slovnaft

Vedkyňa Aneta Anna Dunajová

Aj v roku 2022 vyhlásila spoločnosť Slovnaft a Stredoeurópska nadácia grant pre Talenty Novej Európy. Šesťdesiatšesť tisíc eur si rozdelia vybrané talentované dievčatá a chlapci vo veku od 8 do 25 rokov v oblastiach vedy, umenia alebo športu. V prihláške môžete požiadať o finančnú podporu, na zakúpenie športového výstroja, hudobného nástroja, vedeckého vybavenia, študijných a umeleckých potrieb, alebo na účasť v súťažiach, na kurzoch, tréningoch či rôznych stážach. Prihlásenie je možné najneskôr do 21. marca 2022 prostredníctvom online formulára na webovej stránke https://www.tne.sk/prihlaska/.

Foto: Slovnaft

Plavec Samuel Košťál


Foto: Slovnaft

Speváčka Virág Mórocz (v strede)


AMI MÉG ÉRDEKELHET