Montenegró – a Balkán esszenciája

Hegyek, szigetek, szurdokok és az Adriai-tenger.

Fotó: Shutterstock

Montenegró Európa egyik legkisebb országa, de annál több elképesztő természeti szépséggel és kulturális látnivalóval büszkélkedhet.

Az ország hivatalos neve montenegrói (szerb) nyelven Crna Gora, de – a szláv nyelvek kivételével – a világban mégsem ennek fordítása terjedt el, hanem annak olasz verziója. A lényegen azonban ez semmit sem változtat: Crna Gora vagy Montenegró – az ország neve mindkét nyelven fekete hegyet jelent. Az Adriai-tenger partján fekvő kicsinyke ország az egykori Jugoszlávia egyik tagköztársasága volt, és csak 2006 óta független állam. Fővárosa, Podgorica, a turistakalauzok szerint nem tartozik azon európai városok közé, amelyeket legalább egyszer az életben látni kell. Montenegrót a hegyei és tengerpartjai, és persze a festői szépségű Kotori-öböl, a varázslatos Budva és a bájos Szent István sziget teszi vonzóvá a turisták számára.

Budva

Az Adriai-tenger partján fekvő város a montenegrói turizmus első számú célpontja, a horvát Dubrovnik egyik legnagyobb vetélytársa. Óvárosa egy kicsi félszigetre épült, és kulturális örökségben elképesztően gazdag. Budvában számos templom és kolostor található, varázslatos utcái pedig igazi balkáni romantikus hangulatot sugároznak, ami a világ minden tájáról vonzzák a turistákat. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy több mint 21 kilométer hosszú tengerpartján 17 strand közül választhatunk. Budva különösen vonzó a fiatalok számára, nyáron szinte nem telik el egyetlen nap sem valamilyen kulturális esemény vagy zenei fesztivál nélkül.

www.youtube.com

How To Travel Montenegro - Is it worth visiting? | Montenegro Travel Guide (Crna Gora)

Kotor

A fjordokra emlékeztető Kotori-öböl Montenegró egyik top látványossága, az országról nincs olyan útikönyv vagy programajánló brossúra, amelyikben ne szerepelne. Kotor velencei stílusú, középkori óvárosa az UNESCO világörökség része, a lenyűgöző városfal mentén és a szűk utcákon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy időutazáson vennénk részt. A középkori városfalak egészen a 260 méter magasan lévő Szent János-erődig (Tvrdjava Sveti Ivan) húzódnak, ahová mindenképpen érdemes felkapaszkodni a városra és a Kotori-öbölre nyíló pazar panoráma miatt. Fenséges hegyek, vörös háztetők és azúrkék tenger – a tökéletesen mediterrán tájkép egész egyszerűen felejthetetlen. A város különleges attrakciója a Macskamúzeum – cicákból Kotorban egyébként is sok van, az emberek nagy tisztelettel bánnak velük és rendszeresen etetik őket.

Fotó: Shutterstock

Sveti Stefan

Fotó: Shutterstock

A közigazgatásilag Budvához tartozó település főként ikonikus (fél)szigetéről ismert, melyet egy földnyelv köt össze a szárazfölddel. Az 1960-as években az aprócska sziget házait szállodákká alakították át, és így létrehoztak egy hotelszigetet. Sveti Stefan szépségébe sok híresség beleszeretett – Kirk Douglas, Liz Taylor, Sophia Loren, Sylvester Stallone, Claudia Schiffer vagy Robert Fischer sakknagymester is nyaralt itt.

Fotó: Shutterstock

Ostrog kolostor

Fotó: Shutterstock

A Szerb Ortodox Egyházhoz tartozó kolostor szokatlan fekvésének köszönhetően Montenegró egyik legérdekesebb helye. Az ország második legnagyobb városa, Nikšić közelében található, különlegessége, hogy egy sziklafalba építették. Ostrog azonban nemcsak turistalátványosság, hanem az egyik leglátogatottabb ortodox templom az egész Balkánon, amely – különösen a szerbek számára – fontos zarándokhely is.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET