Kam za motorkami v máji 2023

Motokrosové preteky, enduro súťaž, ale aj cestné preteky motocyklov či stretnutie priaznivcov terénnych štvorkoliek a adrenalínové súboje na plochodrážnom štadióne... To všetko nás čaká už v máji!

Foto: John Kanagon


1. máj: Motokros na Myjave

Foto: motofan.sk

Motokros na Myjavu jednoznačne patrí. V tradičnom prvomájovom termíne sa bude konať už 55. ročník. Preteky o pohár mesta Myjavy sú súčasťou česko-slovenského šampionátu – Memoriálu Michaela Špačka. To je zárukou kvalitného jazdeckého obsadenia. Druhý diel seriálu sa odjazdí o týždeň neskôr 8. 5. v Holiciach.

6. – 7. máj: Majstrovstvá Slovenska historických motocyklov, Trenčín

Foto: Pavel Salaba

Keď sme ešte na Slovensku nemali cestný pretekársky okruh, motorkári pretekali aj na letiskách. Výnimkou nebolo ani to trenčianske. Na bohatú tradíciu motocyklových pretekov v Trenčíne nadviaže ďalší ročník Medzinárodných majstrovstiev Slovenska historických motocyklov v jazde pravidelnosti. Ten bude doplnený aj Ducati Slovakia Cup a Jawa Pionier Cup. Diváci majú na toto podujatie vstup zadarmo.

20. – 21. máj: Slovenský šampionát v endure a countrycrosse, Lišov

Foto: Jaroslav Gažo

Slovenský šampionát v endure a countrycrosse pokračuje tretím podujatím v Lišove na juhu Slovenska. Tentokrát pôjde o klasické enduro a okrem slovenskej špičky nebudú chýbať ani zahraniční jazdci. Hlavne tí z Maďarska, pretože podujatie je aj súčasťou maďarského šampionátu. A, samozrejme, chýbať by nemal ani náš najúspešnejší rely jazdec Štefan Svitko so svojím tímom.

25. – 28. máj: 1. zraz štvorkolkárov na Považí

Foto: motofan.sk

Na sklonku mesiaca je tu niečo určené pre štvorkolkárov. V krásnej prírode malebnej Marikovskej doliny, konkrétne v Ráztoke, sa uskutoční 1. zraz štvorkolkárov na Považí. Pripravené sú rôzne súťaže, spoločné výjazdy, ale predovšetkým priateľské stretnutia a nekonečné debaty rovnako naladených fanúšikov týchto štvorkolesových špeciálov...

26. – 28. máj: Slovakia Ring

Foto: Pavel Salaba

Záver mesiaca bude motocyklovými podujatiami doslova nabitý! Priaznivci cestných motocyklových pretekov si na svoje prídu na okruhu Slovakia Ring. Víkendový program tu bude poriadne pestrý. Podujatie je totiž nielen súčasťou slovenského šampionátu, ale zároveň aj jedným z dielov európskeho pohára a tiež Alpe Adria Cupu. A aby toho nebolo málo, zažijete tu aj preteky detských kategórií, či dokonca Babetta Cup.

27. máj: Seriál majstrovstiev sveta plochodrážnych motocyklov, Žarnovica

Foto: Martin Mesiarik

Plochodrážny štadión v Žarnovici opäť privíta špičkových jazdcov nielen zo Slovenska, ale aj zahraničných pretekárov. Podujatie je totiž súčasťou seriálu Majstrovstiev sveta – ide o kvalifikačné kolo. Ten adrenalín sa oplatí vidieť na vlastné oči. Začína sa to revom výkonných motorov na štartovej čiare. V priebehu dvoch-troch sekúnd motorky dosiahnu rýchlosť viac ako 100 km/h a je tu zákruta. Tieto motorky však nemajú brzdy. Jazdci dokonca ani neuberajú plyn! Toto sa rozhodne oplatí vidieť naživo.

AMI MÉG ÉRDEKELHET