Múzeumok és galériák éjszakája

Május 14-én irány a kedvenc múzeumunk, vagy a legjobb workshop, installáció, gyerekprogram!

Fotó: nmag.sk

A Múzeumok és galériák éjszakája egy egész Európára kiterjedő kulturális program, amelyet francia példa nyomán 1999-ben rendeztek meg először, és akkora sikert aratott, hogy 2003 óta minden évben megtartják. Ez a különleges éjszaka minden évben lehetőséget kínál arra, hogy eredeti módon értelmezzük a történelem, a művészet, a tudomány és a természet múltbeli üzenetét a jelenkor számára.

Szlovákiában a Múzeumok éjszakáján a múzeumok és a galériák elsősorban a kulturális örökséget mutatják be (képzőművészet, néprajz, technológia, hagyományok, régészet, modern művészet), de egyúttal minden intézmény sajátos, eredeti módon a küldetését is hangsúlyozza. A rendezvény dátuma nem feltétlenül esik ugyanarra a napra mindegyik államban, sőt, még egy országon belül is lehetnek regionális eltérések. 2022-ben Szlovákiában május 14-én vehetünk részt esti vagy éjszakai tárlatvezetéseken.

Kočická Noc múzeí a galérií štartuje v sobotu 14. mája

www.youtube.com

Kočická Noc múzeí a galérií štartuje v sobotu 14. mája

A cél: Európa kulturális sokszínűségének bemutatása

A Múzeumok Nemzetközi Napjáról 1977-ben a Moszkvában megtartott általános konferenciáján döntött a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM). A Múzeumok Nemzetközi Napjának hagyományaira építve francia kezdeményezésre indult el a Múzeumok és galériák éjszakája rendezvény. Napjainkra már Európa-szerte zajló eseménysorozattá nőtte ki magát, melyet az Európai Tanács is támogat. Célja az egyes országok és régiók kulturális sokszínűségének, Európa kulturális örökségének széles körű bemutatása.

Több helyen a „titkos kamrák” is megnyílnak

A Múzeumok és galériák éjszakáján nemcsak kiállításokat nézhetünk meg, hanem olyat is, amit máskor nem – ezen a napon ugyanis a programban résztvevő intézmények többsége a „titkos kamráit” is megnyitja a nagyközönség előtt. A tárlatvezetések során sok érdekességet is megtudhatunk a múzeumok működéséről, szakmai és tudományos munkájukról. Ezeknek az információknak köszönhetően a nyilvánosság jobban megértheti a múzeumok és galériák fontosságát és azt az összetett tevékenységet, amelyet az általuk őrzött kulturális, tudományos és természeti örökség védelme érdekében fejtenek ki.

Az esemény mottója: Amit a múzeumok megmutatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk és emberi mivoltunk szimbóluma.

A világjárvány okozta kényszerszünet után ez az esemény is ráirányítja a figyelmet a kultúrára, arra a felhalmozott értékes tudásra, amely társadalmunk alapja, és az emberi közösség összetartozását és fennmaradását biztosítja.

Kiváló családi program

www.instagram.com

Napjainkban a Múzeumok és galériák éjszakája már sokkal több, mint egy egyszerű kulturális esemény. Sok embernek – főleg a megrögzött múzeumlátogatók számára – ez az év egyik legkülönlegesebb napja, éjszakája. Ilyenkor a látogatók a délutáni vagy esti óráktól kezdve késő éjszakáig vonulnak egyik múzeumból a másikba, amelyek a kiállítások mellett egyedi tematikus programokkal is várják őket. Az esemény alkalmával a gyerekeknek különböző foglalkozásokat, workshopokat szerveznek, így a múzeumlátogatásból izgalmas családi program is lehet.

Nálunk a Szlovákiai Múzeumok Szövetsége a Szlovák Nemzeti Múzeummal együttműködve rendezi meg a Múzeumok és galériák éjszakáját. Az eseménybe bekapcsolódó múzeumok listája és elérhetősége megtalálható az nmag.sk honlapon, ahol kerületek szerint kereshetünk, de azt is megtudhatjuk, hogy az adott múzeum milyen programmal készül erre a különleges éjszakára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET