​4 destinácie, ktoré treba navštíviť, ak chcete dýchať najčistejší vzduch na Zemi

Pri pobyte v meste zvyčajne nerozmýšľame nad tým, aký čistý je vzduch v danej destinácii, ale v prípade prírodných zaujímavostí by bolo nepríjemné, ak by boli zahalené smogom. Uvádzame štyri miesta s priemerným indexom kvality ovzdušia, ktorý patrí medzi najlepšie − pod 100 na stupnici od nuly do 500.

NÁRODNÁ REZERVÁCIA AMBOSELI, KEŇA

Národná rezervácia Amboseli na hraniciach Tanzánie a Kene je jednou z najobľúbenejších prírodných rezervácií kontinentu. Hoci park má rozlohu len 392 km², vďaka svojmu rozmanitému ekosystému je domovom mnohých pôvodných cicavcov. Z tohto dôvodu sa oblasť výrazne zameriava na udržateľnosť a úzko spolupracuje s miestnymi masajskými kmeňmi.

​UDON THANI, THAJSKO

Provincia Udon Thani, ktorá je lemovaná lesmi, ryžovými poľami a kopcami, je vďaka kvalite ovzdušia ideálnou destináciou pre tých, ktorí radi kempujú, venujú sa turistike a safari. Thajský región ponúka množstvo prírodných zázrakov, od ekoparku Phu Foi Lom a jazera červeného lotosu až po historický park Phu Phra Bat.

Počas pobytu tu môžete navštíviť miestne trhy s textilom a hodvábom, ochutnať pravú thajskú kuchyňu a dokonca si prezrieť ručne vyrobené výrobky na nočných trhoch.

​LA DIGUE, SEYCHELY

La Digue je známy svojou nedotknutou prírodou a idylickými plážami a je jedným z najobľúbenejších ostrovov na Seychelách. Jeho príťažlivosť zvyšujú sivé žulové útvary, zlatistý piesok a tropické lesy posiate palmami.

Na ostrove sa nachádza niekoľko turistických trás, pričom jednou z najobľúbenejších zastávok je vyhliadkové miesto známe ako Sokolie hniezdo, odkiaľ vedie priama cesta na pláž.

Keď sa dostanete do zátok, môžete si vyskúšať plavbu na kajaku v krištáľovo čistej vode, alebo sa v oblasti potápať.

​JUŽNÉ SHETLANDSKÉ OSTROVY, ANTARKTIDA

Antarktída je ďaleko od následkov industrializácie a z hľadiska kvality ovzdušia je pravdepodobne jedným z najčistejších miest na svete. Južné Shetlandské ostrovy, ktoré sa rozprestierajú na ploche takmer 3 700 km², tvorí 11 menších ostrovov posiatych fjordmi a obrovskými ľadovcami. Súostrovie je domovom rôznych morských vtákov, tučniakov, tuleňov a veľrýb, ktoré môžu šťastní cestovatelia obdivovať počas výletu loďou. Hoci je tu chladné podnebie, teploty sú miernejšie ako na antarktickej pevnine.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET