Dúšok kávovej histórie: Caffè Florian

Ďalšou zastávkou v našej sérii o najznámejších kaviarňach sveta sú Benátky. V meste postavenom na mori má takmer každá budova svoju históriu. Výnimkou nie je ani najstaršia kaviareň v Taliansku, Caffè Florian.

Foto: Caffè Florian

Kaviareň otvoril v roku 1720 na Námestí svätého Marka (Piazza San Marco) taliansky podnikateľ Floriano Francesconi. Pôvodne sa nazývala Caffè alla Venezia trionfante, čiže „Víťazné Benátky“, no po prvom majiteľovi bola čoskoro v ľudovej reči premenovaná na Caffè Florian. Od začiatku bola miestom na úrovni, stretávania sa talianskych i zahraničných umelcov, spisovateľov, básnikov, politikov a samozrejme bohatých občanov, no i napriek tomu sa dlhých štyridsať rokov až do otvorenia Caffè Greco v Ríme v roku 1760 nenašlo v Taliansku jej podobných nasledovníkov.

Od ročných období až po slobodomurárstvo

Foto: Caffè Florian

Elegantné Caffè Florian si svoje čaro zachovalo dodnes. Terasa s výhľadom na Námestie svätého Marka je jedným z centier benátskeho kultúrneho života a jej bohato zdobený interiér je priam ohromujúci. Interiér z 19. storočia so zamatovými stoličkami, mramorovými stolmi, pozlátenými nástennými dekoráciami a krásne nástenné maľby ešte viac umocňujú pocit útulnosti. Päť miestností, ktoré sa v priebehu minulých storočí postupne rozvíjali, charakterizujú rôzne významy. „Sala degli Uomini Illustri“ vzdáva hold slávnym ľuďom, v sieni ročných období (Sala delle Stagioni) štyri sochy so ženskými postavami predstavujú štyri ročné obdobia, orientálna sála (Sala Orientale) je zdobená motívmi Ďalekého východu a sála senátu (Sala del Senato) je venovaná vede a umeniu, kde môžete objaviť aj slobodomurárske symboly. Pri príležitosti 200. jubilea Caffè Florian bola v roku 1920 postavená ďalšia piata miestnosť (Sala della Libertà), vyzdobená v secesnom štýle a pomenovaná po slobode.

Centrum spoločenského života v Benátkach

Foto: Caffè Florian

Caffè Florian je už po stáročia obľúbeným miestom stretnutí Benátčanov, jedným z najdôležitejších dejísk spoločenského života, no kaviareň je prinajmenšom rovnako príťažlivá aj pre turistov a svetovú smotánku. Kaviareň nachádzajúca sa pod arkádami na Námestí svätého Marka pravidelne organizuje výstavy, umelecké a kultúrne podujatia. Myšlienka na Benátske bienále sa zrodila v tejto kaviarni v roku 1895, ale boli tu zaznamenané aj scény z mnohých slávnych filmov – napr. Talentovaný pán Ripley v hlavnej úlohe s Mattom Damonom alebo v roku 1955 natočené Benátky, leto, láska s Katharine Hepburnovou.

Najdrahšia káva na svete

Foto: Caffè Florian

Hoci sa pravdepodobne nenájde turista, ktorý by navštívil Benátky len preto, aby pri posedení na Floriánovej terase popíjal pravé talianske espresso alebo cappuccino, bola by škoda nechať si ujsť túto kaviareň s dlhou históriou pri prehliadke pamiatok. Svoju obľúbenú kávu si môžete vychutnať na takom mieste, kde boli vracajúcimi sa hosťami Casanova, Carlo Goldoni, Goethe, Mark Twain, Thomas Mann, Marcel Proust, Ernest Hemingway, Claude Monet či Charlie Chaplin. Je pravda, že nikde inde na svete sa káva nepredáva tak draho (12 – 20 €) ako tu, no pravda je aj to, že ju na striebornom podnose podáva čašník v bielom saku a motýliku. A, samozrejme, v účte bude zahrnutá aj cena za počúvanie orchestrálnej živej hudby, ktorá sa účtuje každému, kto nie je obyvateľom Benátok.

Foto: Caffè Florian

AMI MÉG ÉRDEKELHET