Najjužnejšie európske lyžiarske stredisko: Sierra Nevada

Sto kilometrov severne od slnečných pláží Andalúzie na samom juhu Španielska sa na viac než sto kilometroch zjazdoviek od novembra do konca apríla lyžuje. Kým pre väčšinu z nás nesiahajú lyžiarske zážitky ďalej než k Tatrám či Alpám, v pohorí Sierra Nevada zažijete skutočne nezvyčajnú lyžovačku.

Foto: SierraNevada.es

Španielsko si asociujeme s plážami, slnkom, teplom, vínom a tapas. O niečo menej keď príde na lyžovanie. Avšak na juhu Pyrenejského polostrova, v pohorí Sierra Nevada, nájdete stredisko, ktoré vo vysokej výške poskytuje skvelé podmienky na lyže aj snowboardy skoro až do mája.

Severozápadné svahy Velety

Foto: SierraNevada.es

Veleta je tretí najvyšší vrch Španielska. Leží v pohorí Sierra Nevada neďaleko Granady a dosahuje výšku až 3 398 metrov nad morom. A až sem vedú lyžiarske svahy. Hneď pri samotnom najvyššom bode tejto krajiny – pri vrchu Mulhacén, s výškou 3 481 metrov nad morom. Svahy sa však začínajú v už tak dosť vysokej nadmorskej výške 2 100 metrov nad morom, v dedinke Pradollano. Práve vysoká nadmorská výška a severné svahy dovoľujú, aby aj tu vznikli podmienky na lyžovanie. A to robí tunajšie stredisko najjužnejšie položeným lyžiarskym strediskom Európy.

Na snehu, aj na piesočnej pláži

Foto: SierraNevada.es

Hoci sa to zdá takmer nemožné, v priebehu jedného dňa sa dá práve tu stihnúť lyžovanie, aj kúpanie v mori na piesočnatej pláži. Motril na južnom pobreží je vzdialený len 100 kilometrov a tak koncom apríla až začiatkom mája tak môžete stihnúť obe aktivity v jediný deň. Stredisko Sierra Nevada leží len 160 kilometrov od známej Málagy. A tak tunajšia dovolenka dokáže byť nielen o lyžiach, ale aj o spoznávaní krásnej Andalúzie.

Vybavenosť strediska Sierra Nevada

Foto: Andalucia.org

V Sierra Nevada nájdete 130 zjazdoviek a celkovo 110 kilometrov upravených tratí. Väčšina z nich je červenej a modrej obťažnosti. Umelo zasnežovaných je tu 31 kilometrov zjazdoviek. Centrom života je dedina Pradollano, kde vo štvrtky a soboty môžete využiť aj nočné lyžovanie. Leží vo výške vyše dvoch tisíc metrov nad morom. Na polceste na vrchol je ešte vo výške 2 675 m n. m. stredná stanica Borreguiles, kam vás vyvezú dve kabínkové lanovky. Za celodenný skipas tu zaplatíte približne 50 eur.

Granada na dosah

Foto: Guido Montañés Photography

Známe mesto Granada aj s jeho ešte populárnejšou Alhambrou je tu doslova na dosah. Je vzdialené len 32 kilometrov a jazdia sem pravidelné autobusy. Končia na Avenida de Juan Pablo II a jazda trvá asi 45 minút. Toto výrazné mesto, populárne najmä vďaka tomu, že bolo ako posledné oslobodené z rúk Maurov a arabský vplyv je na jeho architektúre viditeľný dodnes. Dopriať si tu však môžete najmä výborné španielske tapas a víno a spojiť športovú dovolenku s cestovateľskými, aj kulinárskymi zážitkami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET