Najkrajší ostrov sveta: Palawan

Dvakrát ocenený najkrajší ostrov sveta, kde si môžete vychutnať džungľu, hory a nekonečné biele pláže. Nechajte sa očariť prírodou, miestnymi ľuďmi, šnorchlujte v zafírových vodách, objavte vápencové jaskyne Sabang, ale aj vraky lodí z druhej svetovej vojny. Vitajte na poslednej ekologickej hranici Filipín – na Palawane.

Foto: Shutterstock

Smaragdové súostrovie, s 1780 ostrovmi, sa rozprestiera na tyrkysových vodách, vďaka čomu môžete objaviť viacero ostrovov. Palawan je dlhý a úzky a smeruje na severovýchod a juhozápad medzi Juhočínskym a Suluským morom. Ostrov Palawan je najväčším z ostrovov Filipín. Na severe sú najnavštevovanejšie miesta ako El Nido a Taytay, vyznačujúce sa vápencovými útesmi a pod vodou žije množstvo tropických rýb a koralov, plus päť druhov ohrozených morských korytnačiek. V džungli je asi 100 rôznych druhov vtákov. Ideálny čas na návštevu je od novembra do apríla, keď prevláda obdobie sucha.

El Nido

Foto: unsplash

Na severe ostrova Palawan nájdete cenovo dostupné a kvalitné hotely či reštaurácie, vyhovujúce každému rozpočtu a typu cestovateľa, od batôžkárov až po tých, ktorí hľadajú luxus. Z tejto časti sa môžete ekologickými člnmi prepravovať medzi ostrovmi so súkromnými sprievodcami, ktorí vám radi ukážu lagúny a miestne pláže. Dych vám zoberú vápencové ostrovy zálivu Bacuit, objednať si môžete potápačský výlet alebo si zajazdite na kajaku vo Veľkej a Malej lagúne na ostrove Miniloc, či preplávajte pod vápencovým otvorom na Matinloc's Secret Beach.

Najdlhšia podzemná rieka na svete zapísaná v UNESCO

Foto: Shutterstock

Rieka Cabayugan tečie z pohoria Saint Paul v rámci národného parku Puerto Princesa s rozlohou 22 000 hektárov a potom klesá do jaskyne. Pod zemou sa kľukatí asi 8 km a polovica trasy je prístupná loďkou. Odporúčame vám objednať si tento zážitok loďou dostatočne dopredu. Rieka bola pridaná do svetového dedičstva UNESCO a tiež do zoznamu 7 nových divov prírody.

Vraky lodí v Coron Bay a sopečné jazero

Foto: unsplash

Šesť vrakov lodí, ktoré sa tu potopili počas druhej svetovej vojny a nachádzajú sa prekvapivo blízko seba, láka potápačov všetkých úrovní. Začiatočníci si vychutnajú exteriér a diery po bombách a tí skúsení preskúmajú aj opustené strojovne či roztrúsené osobné veci. Ak chcete ušetriť a vynechať súkromný výlet loďou, z móla v meste Coron každé ráno vyplávajú aj lode pre skupiny. Nevynechajte jednu z najobľúbenejších zastávok - jazero Kayangan. Jazero je zmes sladkej a slanej vody a hovorí sa, že je to najčistejšie jazero v Ázii. Jeho skalnaté útvary vidno nad aj pod hladinou a jeho vulkanický horúci prameň napájajúci jazero spôsobuje, že teplota vody stúpa, keď sa ponoríte hlbšie.

Kvetinový ostrov

Ďalším zaujímavým výletom je Flower Island. Malý ostrov, ktorý sa nachádza hodinu plavby loďou od Taytay. Na ostrove sa môžete ubytovať vo vlastnej chatke priamo na pláži. Sú dosť luxusné, krásne zdobené, s posteľou s baldachýnom a moskytiérou. Každá chata má tiež vlastný balkón s hojdacou sieťou. V strede ostrova sa nachádza veľký maják, odkiaľ získate nádherné zábery okolia. Ostrov je obklopený koralmi, čo z neho robí raj na šnorchlovanie a potápanie. Na ostrove je perlová farma otvorená pre vopred dohodnuté návštevy. Bonusom ostrova je nádherný západ slnka, ktorý vám vyrazí dych každý večer.

AMI MÉG ÉRDEKELHET