Dúšok kávovej histórie: Najkrajšia kaviareň na svete - New York Café, Budapešť

Hlavné mesto Maďarska sa skutočne môže pochváliť mnohými špičkovými atrakciami, akými sú Reťazový most, Budínsky hrad alebo Széchenyiho kúpele. Vďaka spoločnej tisícročnej histórii je väčšina z nich dobre známa turistom zo Slovenska. Budapešť má však aj špecialitu pre milovníkov kávy, a nie hocijakú: najkrajšiu kaviareň na svete!

Foto: New York Café

Na svete nájdeme mnoho úžasných kaviarní, ale byť prvý je veľké slovo. Kaviareň New York vybraná ako najkrajšia kaviareň na svete je miestom, kde sa hosťom ponúka zážitok pre všetky zmysly: chute, vône, hudbu, pohodlie a pohľad. Každý musí aspoň raz v živote vidieť túto úžasnú kaviareň!

„Bez kaviarne niet literatúry“

Foto: New York Café

Legendárna Kaviareň New York čaká na hostí už takmer 130 rokov v srdci Budapešti, na vždy rušnom bulvári Erzsébet körút. Kaviareň na prízemí luxusne riešeného Paláca New York, ktorý bol odovzdaný v roku 1894, je mimoriadne dôležitým miestom v dejinách maďarskej literatúry. „Bez kaviarne niet literatúry“ povedal svetoznámy literát, jeden z najväčších maďarských spisovateľov 20. storočia, rodák z Košíc Sándor Márai, ktorý sa často objavoval a tvoril v New York Café. Začiatkom minulého storočia sa kaviareň stala centrom intelektuálneho života v Pešti a prostredníctvom svojich umeleckých stolových spoločností a kaviarenských redakcií sa stala jednou z bášt maďarskej a v širšom zmysle aj uhorskej kultúrnej histórie. Jej história je prepletená s literatúrou a divadlom: najväčší maďarskí spisovatelia, básnici, skladatelia a herci tej doby sa stretávali v New York Café.

Ligotajúci sa luxus

Foto: New York Café

Budovu, v ktorej sídlila kedysi aj bývalá Poisťovňa New York, navrhol Alajos Hauszmann, ktorý čerpal inšpiráciu z talianskej renesančnej, barokovej a secesnej architektúry. Veľký dôraz sa kládol na vytvorenie veľkolepého, priestranného interiéru. Miestnostiam obrovskej kaviarne v kombinácii s reštauráciou dominujú mramorové stĺpy a honosná výzdoba. Interiér je zariadený v historizujúcom eklektickom štýle z mramoru, bronzu, hodvábu a pocit luxusu ešte umocňujú benátske lustre a stropy s freskami. Vonkajšie sochy kaviarne – štrnásť bronzových faunov – symbolizujú zmyselnosť a posmešnú náladu. Tu sa nachádza aj „El Ašmodaj”, postava ducha kávy a premýšľania.

Kľúče do Dunaja!

Foto: New York Café

Pôvodným „cieľovým publikom“ hudobnej kaviarne boli bohaté vrstvy a aristokracia, no čoskoro sa stala najobľúbenejším miestom stretávania sa v hlavnom meste medzi hosťami nielen z vtedajšieho Uhorska, ale aj z celého sveta. Podľa legendy v deň otvorenia New York Café peštianski bohémski umelci hodili kľúče od kaviarne do Dunaja, aby bola otvorená vo dne i v noci. Či to tak určite bolo alebo nie, nie je známe. Na druhej strane je celkom isté, že v roku 2014 pri 120. výročí existencie kaviarne boli jej kľúče skutočne hodené do Dunaja.

Najkrajšia kaviareň na svete

Foto: New York Café

Kaviareň New York je dnes baštou sofistikovanej gastronómie. Je mimoriadne obľúbená medzi Budapešťanmi aj turistami – s ročným počtom 600 000 hostí patrí medzi najnavštevovanejšie reštaurácie v Maďarsku, kde často musíme čakať až pol hodiny, kým sa dostaneme k stolu. Pred niekoľkými rokmi UCityGuides vytvorilo rebríček 10 najkrajších kaviarní na svete: New York Café v Budapešti skončila na prvom mieste a odvtedy sa považuje za najkrajšiu kaviareň na svete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET