​Najkratšia železničná trať v Európe: jazda trvá len 3 minúty

V prevádzke je od roku 1879.

V Spojenom kráľovstve existuje veľmi krátka železničná trať, ktorá vedie cez okrajové časti Birminghamu. Odbočka Stourbridge bola postavená v roku 1879 a okrem prvej svetovej vojny je v prevádzke dodnes.

Predmestie Birminghamu v strede Spojeného kráľovstva je pre cestovateľov po koľajniciach jedinečným zážitkom. Nachádza sa tu najkratšia železničná trať v krajine a v Európe − Stourbridge Town branch line.

Trať v Stourbridge je dlhá len 1,2 km a v súčasnosti po nej premávajú len vzácne vlaky radu 139.

Trať, ktorá bola pôvodne postavená koncom 19. storočia na prepravu nákladu cez Stourbridgeský kanál, sa podľa denníka Daily Mail v súčasnosti využíva výlučne na osobnú dopravu.

Pôvodne sa odbočka skladala z dvoch koľají, z ktorých jedna sa používala na nákladnú a druhá na osobnú dopravu, ale nákladná trať bola napokon v roku 1965 odstránená.

Vlaky teraz prevádzkujú spoločnosti Pre Metro a West Midlands Railway, ktoré na trati prevádzkujú dve vzácne jednotky radu 139. Postavila ich spoločnosť Parry People Movers.

Tieto vlaky sú hybridne poháňané motorom na skvapalnený propán (LPF) a zotrvačníkom, ktorý sa nabíja z rekuperovanej energie brzdením Pri rekuperácii sa, podobne ako pri autách s hybridným batériovým pohonom, kinetická energia vozidiel zhromažďuje počas brzdenia a opätovne sa využíva pri zrýchľovaní.

Cesta medzi Stourbridge Town a Stourbridge Junction trvá len tri minúty a stojí 1,50 libry, teda 1,76 eura.

Navyše vlaky jazdia každých desať minút, takže sa nemusíte obávať, že by ste nejaký zmeškali.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET