JAZVEČÍK V ROŽKU

Nemecký Frankfurt nad Mohanom si v roku 1987 pripomenul 500. výročie vzniku frankfurtského párka. Párok v rožku – hot dog je - považovaný za americký vynález, bez ktorého je pravý bejzbalový zápas nepredstaviteľný. Ponúkame históriu hot dogu v kocke.

Foto: 123rf

Na opačnom brehu Atlantického oceánu sa párok v bielom rožku a s kyslou kapustou objavil v druhej polovici 19. storočia, okolo roku 1860, a to vďaka nemeckým prisťahovalcom. Presnejšie, najprv sa podávali len párky s kapustou. Neskôr sa však prišlo na to, že existuje praktickejší spôsob servírovania tohto tradičného nemeckého jedla.

Cesta hot dogu na výslnie

Foto: Getty Images Hungary

Medzi prvými bol mäsiar Charles Feltman, ktorý už v roku 1871 predával párok v rožku na pláži Coney Island v Brooklyne. Na bejzbalových zápasoch sa rozšíril v meste St. Louis v štáte Missouri, keď majiteľ miestneho bejzbalového tímu s nemeckými koreňmi ponúkal fanúšikom najprv iba klobásu a neskôr hot dog s klobásou. Pojazdné stánky sa však rýchlo rozšírili aj do iných väčších miest. Hot dog si obľúbili najmä robotníci, lebo bol lacný a jeho konzumácia bola jednoduchá. Podľa gastro historika Brucea Kraiga popularita hot dogu sa vyšplhala do rekordných výšok na svetovej výstave v Chicagu v roku 1893, kde sa začala jeho triumfálna cesta do celého sveta.

Výraz „hot dog" sa objavil po prvý raz v roku 1895 v časopise – v texte pod obrázkom. O jeho pôvode však koluje viacero fám. Podľa jednej z nich malo mnoho nemeckých mäsiarov – prisťahovalcov jazvečíka, ktorého mäso vraj primiešavali do párkov. Samozrejme, ide o mýtus.

HOT DOG VO SVETE

Foto: 123rf

Svetoznáma streetfoodová pochúťka prerazila v Spojených štátoch, kde existujú desiatky rôznych variácií vrátane newyorskej verzie známej z filmov – s horčicou, cibuľovou omáčkou a kyslou kapustou. Do verzie z Chicaga sa dáva párok z hovädziny, na ktorý sa dáva korenistá zelená omáčka a zelerová soľ, na kečup však treba zabudnúť. V hot dogu pomenovanom podľa mesta Seattle možno nájsť okrem omáčok aj krémový syr a opraženú cibuľu. K čili dogu sa pridáva na párok chilli con carne, v corn dogu je párok upečený do chrumkava v kukuričnom cestíčku. Jednotlivé národy pridávajú do vlastných verzií svoje tradičné ingrediencie. V Kolumbii podávajú hot dog s ananásom, v Čile s avokádom, v Argentíne s čili omáčkou chimichurri, v Brazílii a vo Švédsku so zemiakovou kašou.

VYSKÚŠAJTE HOT DOG VO FRESH CORNERI

Foto: 123rf

Hot dogy ponúkané vo Fresh Corneroch v sieti čerpacích staníc Slovnaft patria k najobľúbenejším jedlám cestujúcich aj preto, lebo sú ozajstným car-friendly produktom. Zákazníci si ho môžu vyskladať podľa svojej chuti: štyri druhy párkov s obsahom mäsa 83 až 98 %, dva druhy pečiva a k tradičnej horčici a kečupu aj štyri druhy dresingov. Novinkou tohto roka je chilli párok pre tých, ktorí majú radi pikantnejšie jedlá. Aktuálne je možné na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft vyskúšať aj dopekané tortily plnené trhaným mäsom a zeleninou alebo variantu chilli con carne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET