Najlepšie bežkárske lokality v Čechách

Bežkovanie, alebo bežecké lyžovanie, je nielen športom, ktorý vie dať zabrať každému kúsku vášho tela, ale aj spôsobom, ako objavovať krásy zimnej krajiny. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený bežkár, česká príroda v spojení s národnou obľubou tohto športu má čo ponúknuť každému nadšencovi bežiek. Ponúkame päť lokalít, z ktorých každá je naozaj jedinečná, veď posúďte sami.

Foto: Visit Czechia


1. Krkonoše - kráľovstvo bežiek

Krkonoše, najvyššie pohorie v Čechách, sú rajom pre milovníkov bežiek. Ponúkajú ideálne podmienky na zdolanie mnohých (a ešte viac) kilometrov na bežkách, a to nielen po ich hrebeňoch. Okrem tých tu na bežkárov čakajú pripravené stovky kilometrov upravovaných bežeckých stôp. Medzi obľúbené lokality patrí Krkonošská magistrála, ktorá vás prevedie malebným horským terénom s výhľadmi na vrcholky hôr a v spojení s čerstvým horským vzduchom je lokalitou, ktorá by mala mať miesto na vašom zozname top bežkárskych lokalít.

​2. Šumava - Bežkovanie v národnom parku

Foto: Visit Czechia / Shutterstock

Šumava, s rozsiahlymi lesmi a jazerami ako z obrázku, je ďalším skvelým miestom ideálnym na bežkovanie. V národnom parku Šumava nájdete upravené trate, ktoré budú vašim sprievodcom touto krásnou krajinou. Jednoducho sa nechajte uniesť atmosférou lesa, nasledujte stopu a zažite pokojný zimný raj. Reliéf krajiny - pozvoľné stúpanie a mierne zjazdy sú charakteristické pre veľkú časť tejto oblasti. Vhodnosť terénu navyše podporuje projekt Biela stopa, ktorý vytvára hustú sieť udržiavaných bežeckých tratí spájajúcich celú oblasť Šumavy – nikde inde v Čechách nepokrýva sieť bežeckých stôp také veľké územie, ako práve na Šumave.

​3. Jizerské hory - Tradičné bežecké stredisko

Bežky a Jizerské hory k sebe neodmysliteľne patria – veď kto by nepoznal Jizerskú 50! Táto najpopulárnejšia česká bežecká destinácia ponúka veľké množstvo trás, a jedným z relatívne nových bežkárskych okruhov je trasa vedúca z Maliníku cez Vysoký hrebeň až k Hašlerke. Prechod chránenou krajinnou oblasťou ponúka pohľad na naozaj dych berúcu prírodu pod snehovou prikrývkou, ktorú by ste si nemali nechať ujsť. Cesta vedie oblasťou „pod Prostredným chrbtom“, odkiaľ máte možnosť odbočiť aj na iné trasy a výlet si tak v prípade záujmu predĺžiť. Na kompletné spoznanie oblasti však budete potrebovať aspoň týždeň, pretože celkovo majú bežkári k dispozícii takmer 200 km upravovaných trás tzv. Jizerskej magistrály a ďalších cca 100 km ponúkajú priliehajúce trate na poľskom území v blízkosti osady Jakuszyce.

​4. Jeseníky - Bežkovanie v divokej prírode

Foto: Visit Czechia

Jeseníky, najväčšie pohorie v Morave, sú našim ďalším tipom. Tunajšie nádherné hory a malebné dediny poskytujú vynikajúcu exteriérovú kulisu. Vyberte si medzi rôznymi trasami ,ktoré vám umožnia objavovať krásy tohto regiónu, alebo ich rovno absolvujte všetky! Jeseníky sú so susedným Králickým Snežníkom a Rychlebskými horami pretkané viac ako 300 kilometrami udržiavaných bežeckých trás. Všetky tri pohoria prepája akási pomyselná zimná tepna, tzv. Jesenická lyžiarska magistrála. Magistrála bielou stopou prepája tie najvyhľadávanejšie strediská bežeckého lyžovania severnej Moravy.

​5. Brdy - Blízko Prahy, ideálne pre krátke výlety

Pre tých, ktorí chcú zažiť bežkovanie v okolí Prahy, sú Brdy skvelou voľbou. Napriek tomu, že táto oblasť nemá veľké hory, ponúka čarovné lesy a pokojnú atmosféru. Je to ideálne miesto na krátke výlety či popoludňajšie športové radovánky. Obľúbenosť Brd ako bežkárskej destinácie v posledných rokoch neustále rastie. Keď v Prahe začne snežiť, ale na bežky to ešte nie je, do hry vstupujú Brdy. Tunajšie bežkárske trasy sú pre tých z okolia Prahy najbližšie a nedostupnejšie.

Foto: Visit Czechia

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET