5 bikeparkov, ktoré sa oplatí navštíviť v Rakúsku

Je skvelé objavovať Slovensko zo sedadla bicykla. No ak chcete svoje šliapanie do pedálov dostať na úplne novú úroveň, vyberte sa na výlet do Rakúska. Tunajšie bike parky majú špičkovú úroveň a na svoje si tu v každom stredisku prídu začiatočníci aj profesionáli.

Foto: Klemens König

Počas pandémie koronavírusu narástol záujem o cyklistiku do takej miery, že boli bicykle a doplnky k nim určité obdobie prakticky vypredané. Teraz, keď sa situácia stabilizovala, má bicykel, najmä ten horský, omnoho viac ľudí. Ak vám je na cyklovýlety Slovensko už malé, odporúčame vyraziť do Rakúska. Spojenie krásy tunajších Álp s traťami pre cyklistov vám zoberie dych. Tu je päť stredísk, ktoré odporúčame navštíviť:

Bikepark Semmering

Foto: Bikepark Semmering

Jedinou nevýhodou tých najlepších bikeparkov v Rakúsku je, že sú pomerne ďaleko od slovenských hraníc. Najbližšou alternatívou je Bikepark Semmering. So vzdialenosťou len 150 km od Bratislavy ponúka 18 km cestičiek, ktoré sa vetvia zo 4 základných zjazdových tratí. Modrá rodinná trať je doplnená o freeridovú a downhillovú, no pre skúsených je tu aj trať s názvom Fast & Tricky. Stredisko je v lete v prevádzke denne od 9.00 do 17.00 a s nástupom jesene v rovnakých časoch vždy od piatka do nedele. Cena celodenného lístka pre dospelého je 35,50 eur na deň.

Bikepark Schladming

www.youtube.com

35 km Trailspaß im Bikepark Schladming

Asi hodinu jazdy autom juhovýchodne od Salzburgu je Bikepark Schladming. Vzdialenosť od slovenských hraníc je 350 km, ktorú prekonáte asi za 4 hodiny. Na vrch Planai vás tu vyvezie lanovka s kapacitou desiatich osôb v kabíne. Následne sa vám otvoria možnosti na 11 tratiach s celkovou dĺžkou 35 kilometrov. Trate ako Flowline a Uphill Flow Trail dopĺňa zaujímavý Jumpline s 99 skokmi. Tak, ako pri všetkých letných bike strediskách v Rakúsku, sú aj tu doplnkové služby na špičkovej úrovni a oplatí sa prísť aj bez bicykla. Požičovne tu totiž ponúkajú kvalitné bicykle, s ktorými si jazdy na tratiach užijete naplno. Za celodenný lístok tu dáte 42 eur.

Bikepark Leogang

Foto: Klemens König

Ak by sme niečo mohli nazvať mekkou cyklistov v Rakúsku, asi by sme zvolili stredisko okolo Bikeparku Leogang. Tento najväčší cyklistický región Rakúska má viac ako 80 km trás, 9 lanoviek, 7 vrcholov a to všetko v cene jedného lístka. Nevýhodou je nutnosť asi päťhodinovej jazdy 450 kilometrov za našimi hranicami. Len v samotnom Leogangu, ktorý tento rok slávi 20 rokov svojej existencie, nájdete 12 tratí. V prevádzke sú od 9.00 do 16.30 a denný lístok stojí 46,50 eur. Spojený región Saalbach Hinterglem, Saalfeld Leogang a Fieberbrunn zaručí týždňovú dovolenku, kde sa ani chvíľu nebudete nudiť. Sú tu single traily, gravel biking túry aj cesty ako stvorené na horské e-biky. Najmenší si svoje cyklo zručnosti osvoja v Ride Parku Saalbach, ktorý má až 10 000 m2.

Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis

Foto: Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GmbH & christianwaldegger.com

Ak sa odhodláte ešte ďalej, sedemhodinovou cestou z nášho hlavného mesta sa po 650 kilometroch dostanete do Bikeparku Serfaus-Fiss-Ladis v Tirolských Alpách. Tu sa na hranici s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom nachádza deväť tratí: 3 jednoduché, 4 stredné a 2 ťažké. K tomu prislúcha ešte 8 singletrailov. To všetko máte pred sebou z jednej lanovky, na ktorú vás celodenný lístok vyjde 41 eur. Samozrejmosťou je tu silné zázemie vrátane opráv bicyklov, kurzov zjazdového bicyklovania, sprievodcovské služby na horských bicykloch a množstvo ubytovaní aj v kempoch.

Bikepark Brandnertal

Foto: Bikepark Brandnertal

Na záver sme si nechali Bikepark Brandnertal. A to preto, že sme sa dostali až na úplne opačný koniec Rakúska, do okolia hory Rätikon. Sedemsto kilometrov a takmer 8 hodín jazdy autom vás odmení 30 kilometrami trás od enduro po downhill. V lete sa jazdí denne až do 16.30, v jeseni sa prevádzkové dni skrátia medzi stredu a nedeľu. Na 12 tratiach sa pobavíte aj na ich svojských názvoch. Je tu napríklad downhillová trať TSCHACK NORRIS, freeridový TSCHARLIE TSCHÄPLIN či endurový TSCHÄCKIE TSCHAN. Celodenný lístok vyjde dospelú osobu na 42 eur.

AMI MÉG ÉRDEKELHET