Kde sa v Európe oplatí stráviť dôchodok

Rozmýšľali ste niekedy nad tým stráviť svoje zlaté roky mimo Slovenska? Či už na karibskej pláži, alebo v európskej krajine, myšlienka odísť do zahraničia je určite príťažlivá. Zahraničné krajiny môžu ponúknuť lacnejšie bývanie, lepšiu zdravotnú starostlivosť a mnoho iných výhod. Či už by ste chceli odísť do zahraničia, aby ste mali nižšie náklady, alebo vás láka predstava novej krajiny s exotickejšou kultúrou, treba zvážiť viacero faktorov. Ako sa však rozhodnúť, kde sa usadiť?

Foto: Shutterstock

Stále viac ľudí cestuje a seniori chcú pokračovať v dobrodružstvách aj na dôchodku. Veľa šťastných dôchodcov žijúcich v zahraničí uvádza, že na svojich nových domovoch najviac milujú vzrušenie zo zažitia novej kultúry a tradícií, učenie sa nového jazyka, ochutnávanie jedál, tradícií a spoznávanie nových priateľov. Dnes dokonca veľa krajín povzbudzuje expatov, aby prišli a zostali, vrátane ponúkania daňových úľav a špeciálnych zliav pre zahraničných dôchodcov.

Španielsko

Foto: unsplash

Viac ako 300 slnečných dní a nekonečné pobrežia. Nízke životné náklady, vynikajúca zdravotná starostlivosť, prvotriedna infraštruktúra a bezpečnosť. Španielsko je už dlho vyhľadávanou krajinou pre odchod do dôchodku pre Britov, Nemcov, Holanďanov a pridávajú sa ďalší. Zelené lesy, golfové ihriská, pláže, svetové múzeá, hudobné festivaly – objavovať je čo. Nehnuteľnosti sú oveľa lacnejšie ako u nás a verejná doprava patrí k najlacnejším na svete. Ovocie a zelenina sú dostupné po celý rok za zlomok ceny a čerstvé ryby a kvalitné vína sú samozrejmosťou. Španielske zdravotníctvo patrí medzi najlepšie na svete. K dispozícii je niekoľko druhov víz.

Malta

Foto: unsplash

Predstavte si južnú Kaliforniu zmiešanú s Toskánskom, Španielskom a kvapkou gréckej Kréty. Za 90 minút jazdy vysokorýchlostným trajektom ste na Sicílii. Krajina nemá núdzu o kopcovité výhľady, nízke porasty a skalnatú polosuchú vegetáciu s nekonečnými výhľadmi na Stredozemné more. Nájdete tu staroveké megality staršie ako Stonehenge, nádherne malebné rybárske dediny, kostol na každý deň v roku a stredoveké opevnené mesto Modina, ktoré slúžilo ako domov maltézskych rytierov a ako kulisa pre seriál Hry o tróny. Vyše 300 slnečných dní v roku s vyššou vlhkosťou, kde zimy sú krátke a mierne. Bývanie nie je lacné, no na susedných ostrovoch viete ušetriť. Jedlo je o niečo drahšie ako u nás, ale vykompenzujete to lacná doprava. Krajina je malá a auto tu nie je potrebné. Zdravotná starostlivosť je kvalitná a radí sa na piate miesto na svete. Na získanie víz sa vyžadujú určité aktíva, pravidelný príjem, kúpa nehnuteľnosti alebo zaplatenie ročného nájmu.

Portugalsko

Foto: Pexels

Portugalsko sa v posledných rokoch dostáva na popredné miesta rebríčkov, kde stráviť dôchodok. Nedotknuté pláže, pulzujúce metropoly, úžasné portské víno, množstvo kultúrnych a prírodných pamiatok - pre každého niečo. Vláda ponúka bezplatné hodiny portugalčiny ako stimul pre prisťahovalcov. Životné náklady v porovnaní s inými krajinami sú nízke a využiť môžete daňové stimuly, ktoré ešte viac uľahčujú odchod do dôchodku. Po získaní portugalského identifikačného čísla a povolenia na pobyt máte prístup k štátnemu zdravotníckemu systému. Platby sú tu veľmi nízke. Samozrejme, môžete mať súkromné poistenie. Na získanie zlatých víz si tu stačí kúpiť nehnuteľnosť a obnoviť si víza každé dva roky.

Francúzsko

Foto: unsplash

Vo Francúzsku na vás čaká podmanivá kultúra, príroda, plážové mestečká a slnečnicové polia. Viacerí sme snívali o dôchodku v Paríži. Bývanie v centre nebude lacné, no zvyšok krajiny je prekvapivo dostupný. Ak sa vyhnete aj Azúrovému pobrežiu, často si môžete dovoliť kúpiť alebo prenajať nehnuteľnosti o takmer polovicu lacnejšie ako u nás. Francúzsky systém zdravotnej starostlivosti sa drží na popredných miestach. Starostlivosť je moderná a spoľahlivá a náklady stanovuje vláda a poskytovatelia ich nemôžu zvyšovať. Do systému sa môžete zapísať po troch mesiacoch pobytu a za štandardnú návštevu lekára zaplatíte pár eur. O dlhodobé vízum požiadate na najbližšom francúzskom konzuláte na Slovensku. Získanie víz závisí od viacerých faktorov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET